Microsoft uskoro lansira pametni telefon po 110 eura

Dodajte komentar

Američki softverski div Microsoft objavio je da će ovoga mjeseca lansirati Lumia 535 pametne telefone po prihvatljivim cijenama na svojim ključnim tržištima, i to bez brenda Nokia samo nekoliko mjeseci nakon što je kupio tu finsku kompaniju.

Snabdjevene najnovijom verzijom Windows Phone 8.1 operativnim sistemom, Lumia 535 i Lumia 535 dual SIM imaće cijenu od otprilike 110 eura prije poreza, navodi se u Microsoftovom saopštenju. Taj telefon imaće na prednjoj strani kameru od 5 megapiksela i 5-inčni qHD monitor.

Pametni telefoni koji rade na Microsoftovom Windows softveru, uglavnom Lumie, u drugom tromjesečju ove godine na globalnom tržištu ostvarivale su svega 2,7 posto udjela. Samo godinu dana ranije držali su 3,8 posto udjela, podaci su firme za istraživanje Strategy Analitics.

Microsoft je u aprilu dovršio kupovinu Nokije za 7,2 milijardi dolara. Nokia nastavlja poslovati kao samostalna tehnološka kompanija s tri glavna poslovna smjera. Riječ je o mrežnoj infrastrukturi, razvoju navigacijskih i drugih mapa te razvoju tehnologije i patenata koje će prodavati kao takve ili putem licenci.

Iz Microsofta su tada bili objavili kako planiraju licencirati brend Nokia za jeftinije tipove telefona na razdoblje od 10 godina, a koristiti njezino ime na pametnim telefonima tek neko ograničeno vrijeme, ne navodeći koliko bi to moglo biti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *