Ko “prosipa” najviše novca u Premijer ligi?

Dodajte komentar

Tajkuni i šeici uvelike su promijenili fudbalsku kartu Evrope, a mnogi od njih su sumanuto trošili novac na razna pojačanja koja se nisu nikad isplatila. Englezi su izračunali koliko su miliona morali potrošiti za svaki od osvojenih trofeja.

Iako od odlaska Sir Alexa Fergusona izgledaju kriminalno, najbolje u tim vodama pliva Manchester United. Od 2003. godine do danas, na Old Trafford je stiglo 18 trofeja. Tokom tog perioda su spiskali 588 miliona funti na pojačanja, odnosno 33 miliona po trofeju.

Nakon Uniteda, odnos uloženog i dobijenog najviše se isplatilo Arsenalu. Arsene Wenger je spiskao 348 miliona  funti, ali i osvojio samo šest trofeja. Posljednji naslov prvaka je stigao 2003/2004, uz to i tri FA Kupa i dva Community Shielda. Kad se zbroji, to je 59 miliona po trofeju, ali navijači Arsenala bi se sigurno rado mijenjali s gradskim rivalom – Čelzijem.

Roman Abramovič u svoju je omiljenu igračku potrošio najviše, čak 874 miliona funti, a zauzvrat je dobio 13 trofeja. Triput su bili prvaci, četiri puta slavili osvajanje Kupa. Čelzi je osvajao Liga kup i Community Shield, ali što je još bitnije – Ligu prvaka i Evropsku ligu. Spiskali su gotovo 10 milijardi kuna, ali im se isplatilo.

Liverpool i njegovi američki vlasnici su imali veliki promet, ali i malo koristi. Šest trofeja, za 604 miliona funti. Zadnje prvenstvo na Anfield je stiglo još prije 24 godine, osvajali su samo domaće Kupove, ali i Ligu prvaka 2005. godine. Da nije bilo čudesnog preokreta u Istanbulu protiv Milana, mogli bi pričati o 25 godina užasa za navijače slavnog kluba. Njihov prosjek je 101 miliona po trofeju.

Manchester City bi mogao uskoro preskočiti i Chelsea po trošenju. Od 2003. do danas spiskali su 724 miliona, ali treba uzeti u obzir da su šeici klub preuzeli tek u jesen 2008. godine i tek je tada krenulo ludo trošenje. Stigla su im i pet trofeja, što znači da su potrošili 145 miliona po ‘kanti’.

I najgori klub je – Tottenham. Na prvu zvuči nevjerovatno, ali Spursi su na pojačanja potrošili 472 miliona funti, da bi osvojili samo jedan Liga Kup. Doduše, Spursi su i dobro zaradili prodajom igrača poput Modrića, Berbatova i Balea, ali uzalud im zarada i trošenje kad nisu osvojili – ništa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *