Ima 13 godina i u njega je Intel uložio stotine hiljada dolara

Dodajte komentar

Prošle nedelje Intel je zvanično objavio 16 novih tehnoloških kompanija u koje će investirati, a među njima je i kompanija jednog 13-godišnjaka. Shubham Banerjee, je generalni direktor kompanije “Braigo Labs”, koja proizvodi štampač za slepe.

Međutim, on do prošle godine nije ni znao šta je Brajeva azbuka. Tek kad je slučajno nabasao na letak udruženja koja se bavila prikupljanjem novčanih sredstava za slabovidne i slijepe osobe, počeo je razmišljati na koji način slijepi ljudi uopšte čitaju. Saznao je da su Brajevi štampači pisma preskupi (oko 2000 dolara), pa je uz pomoć seta Lego Mindstorms EV3 izgradio funkcionalni printer, čiju je cijenu spustio na 500 dolara.

“Želim poručiti velikim kompanijama da prestanu iskorišćavati slijepe ljude”, govori 13-godišnjak koji je impresionirao i Intel koji je u njegovu firmu investirao nekoliko stotina hiljada dolara.

Sa Intelovim novcem, “Braigo Labs” planira da napravi novi prototip koji više liči na običan štampač, koji bi sljedeće godine izbacio na tržište.

“Kad porastem, želim da se bavim medicinskim inženjerstvom. I želim da završim koledž”, kaže ovaj dejčak, koji za sada nema namjeru da proširuje paletu proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *