Albona: Stranac odnio dijamante

Dodajte komentar

Dvadeset šest nebrušenih dijamanata sa aerodroma u Podgorici odnio je, nakon pregleda, carinjenja i plaćanja dažbina, Rus ili Ukrajinac koji nije identifikovan. On je bio u pratnji predstavnika špediterskog preduzeća „Knjaz” Blaža Simonovića i direktora Albone Miroslava Marinkovića, kazala je carinik Jasna Poleksić svjedočeći u sporu između Albone i većinskog vlasnika Davita Arutunijana juče u Privrednom sudu.

Albona u stečaju tužbenim zahtjevom traži povraćaj 26 dijamanata koje su krajem 2012. godine uvezli iz Sijera Leonea a koje je, kako sumnjaju, Arutunijan otuđio. Dijamanti su korišćeni kao zalog prilikom kupovine 75 odsto akcija Albone, čiji je suvlasnik i osnivač bio pokojni Radenko Lučić.

Poleksićeva je kazala da je pored nje prilikom preuzimanja dijamanata bio Simonović, koji je imao ovlašćenje da preuzme robu, Marinković i stranac.

Ne znam da li je bio Rus ili Ukrajinac. Znam da nije govorio našim jezikom. On je pregledao, prebrojao i preuzeo dijamante. Nije bio legitimisan, a pored nas četvoro predaji robe prisustvovala je i zaposlena u Upravi carina Sanja Zejak, rekla je Poleksićeva.

Ona je naglasila da su carinici u tom slučaju odradili svoj dio posla, te da su dijamanti nakon što su privremeno zadržani, čuvani u carinskom skladištu aerodromskog preduzeća.

Kada se roba ocarini, pregleda i kada se plate dažbine za nas je posao završen. Mi poslije toga robu predajemo špediteru ili vlasniku, s tim što oni moraju imati ovlašćenje i carinsku deklaraciju. U ovom slučaju, nakon što su dijamanti privremeno oduzeti, do uplaćivanja dažbina čuvani su u carinskom skladištu aerodromskog preduzeća. Pošto tamo nije bilo sefa, radnik Aerodroma Vlado Vuković odnio ih je kod sebe i vratio kada je izvršena predaja. Nikakav pisani dokument nije potpisan prilikom predaje jer se roba ne uzima od Uprave carina već od aerodromskog preduzeća, zaključila je Poleksićeva.

Za razliku od nje, Sanja Zejak se ne sjeća ko je odnio dijamante iako je prisustvovala predaji.

Sjećam se slučaja sa dijamantima, ali ne detalja. Radnik Aerodroma, čijeg se imena ne sjećam, donio je dijamante u kancelariju kod kolege Dimitrija Ljumovića koji je carinio robu. Pregled je izvršen u mom i prisustvu špeditera. Pošiljka je zadržana do uplaćivanja dažbina, a nakon toga došao je špediter sa dva čovjeka. Sjećam se da jedan nije govorio srpskim jezikom. Ne sjećam se ko je od njih trojice uzeo robu, kao ni da li je potpisivan ikakav dokument prilikom predaje robe, kazala je Zejak.

Na ročištu je svjedočio i carinik Dimitrije Ljumović koji je kazao da su zaposleni u Upravi carina radili po zakonu.

Kod mene su donijeti dijamanti radi carinjenja, ali predaji nijesam prisustvao jer nijesam bio u smjeni, naglasio je on.

Ljumović je kazao da je špediter uz ovlašćenje na carinu donio i izvod iz CRPS u kome piše da je većinski vlasnik, sa 75 odsto udjela, u Alboni Rus Arutunijan. Na svjedočenja carinika primjedbu je imao zastupnik Albone Goran Živković koji je ukazao na činjenicu da se iskazi znatno razlikuju.

Iako je u svojstvu svjedoka na jučerašnje ročište pozvan i zamjenik direktora Aerodroma PG Goran Otašević, on je obavijestio sud da zbog zdravstvenih problema ne može svjedočiti. Sudija Dijana Raičković pročitala je njegov dopis.

Kao zamjenik direktora Aerodroma PG nijesam imao nikakve direktne niti indirektne veze sa slučajem oduzimanja dijamanata od Davita Arutunijana i njihovog vraćanja. Stoga nijesam u mogućnosti da svjedočim, niti da pomognem u rasvjetljavanju bilo koje činjenice u vezi sa ovim slučajem. Aerodrom nema veze sa oduzimanjem predmetne robe niti sa njenim vraćanjem. Robu je oduzela Uprava carina jer je to njihovo ovlašćenje, a ne Aerodrom PG. Dakle, robu vraća UC, a ne mi. Radnici Aerodroma nemaju nikakvu vezu sa robom, pisalo je u Otaševićevom pismu.

S obzirom na to da je svjedočenje carinika kontradiktorno dopisu Gorana Otaševića, sudija je odlučila da mu ponovo pošalje poziv za svjedočenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *