Aerodrom Ljubljana ostvario 25 milona eura prihoda

Dodajte komentar

Kompanija Aerodrom Ljubljana, koja upravlja glavnom slovenačkim  aerodromom, ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine 24,82 miliona eura prihoda iz poslovanja te dobit od 6,11 miliona eura, objavila je danas ta kompanija.

Uprava Aerodroma Ljubljana prihvatila je nerevidirani izvještaj za prva tri kvartala, ocijenivši poslovanje dobrim, s obzirom da su rezultati nešto povoljniji nego u istom razdoblju prošle godine.

Do porasta prihoda, kako je ocijenjeno, došlo je zbog promjene u strukturi aero  flote, te zbog porasta teretnog saobraćaja, a više je uprihođeno i iz naslova komercijalnih usluga.

Teretni saobraćaj u prvih devet mjeseci ove godine bio je za 7,3 posto veći nego u istom razdoblju lani i 5,2 posto veći od plana. Broj putnika povećao se za 1,7 posto prema prva tri kvartala lani.

Aerodrom Ljubljana, koji je bio u većinskom vlasništvu države, kupila je prije dva mjeseca njemačka kompanija Fraport, koja upravlja s više aerodroma u Evropi i svijetu, plativši za većinski udio od 75,5 posto dionica tvrtke 177 miliona eura. Fraport je za preostale dionice manjinskim vlasnicima ponudio 57 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *