Rublja od danas slobodno pliva

Dodajte komentar

Centralna banka Rusije ukinula je dnevne kontrole vrijednosti rublje, dozvolivši valuti, ranije nego što se očekivalo, da slobodno pluta na finansijskim tržištima

Banka navodi da će od danas ukinuti dnevna ograničenja fluktuacije rublje i da neće intervenisati na finansijskim tržištima da bi podržala valutu, koja je od početka godine izgubila skoro polovinu vrijednosti u odnosu na dolar, prenosi agencija AP.

Da bi spriječila oštriji pad valute, međutim, banka je navela da je spremna da interveniše u slučaju da to bude neophodno ako bude ugrožena finansijska stabilnost.

“Intervenisaćemo na tržištu u odgovarajućem obimu u slučaju da bude potrebno da spriječimo spekulativnu tražnju”, izjavila je guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina.

Ruska valuta je nakon saopštenja ojačala 3,6 odsto na oko 45 rubalja za dolar, nakon što je prošle nedelje pala na rekordni minimum od skoro 48 rubalja za dolar.

Centralna banka Rusije troši oko 30 milijardi dolara mjesečno na podršku rublji i postepeno je podizala ključnu kamatnu stopu sa 5,5 na 9,5 odsto da bi privukla investitore koji traže veći povrat sredstava. Uprkos svemu tome, rublja je nastavila da tone.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva ima načine da odbrani rublju, ne pribjegavajući kontrolama kapitala i drugim hitnim mjerama. “Moskva preduzima adekvatne korake kao odgovor na ozbiljne fluktuacije naše valute”, rekao je Putin uoči samita lidera 21 ekonomije Azije i Pacifika u Pekingu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *