Proizvođači zlata pred propašću

Dodajte komentar

Teškoćama pogođeni proizvođači i prerađivači zlata planiraju drastične mjere, poput ukidanja isplate dividende, radnih mjesta, zaustavljanja projekata te zatvaranja rudnika, a sve to kako bi opstali u uslovima najnovijeg oštrog pada cijena zlata, premda neće svi u tome i uspjeti.

Cijena zlata prošle nedelje je pala na 1137 dolara po unci, najniži nivo u više od četiri godine, nakon što su prošle godine pale za 28 posto. Po mišljenju analitičara u američkoj banci Citigroup, oko tri četvrtine kompanija u segmentu vađenja zlata naveliko crpe zalihe gotovine u uslovima cijene zlata na spot tržištu ispod 1200 dolara, kako bi podmirile obveze po raznim osnovama. Kompanije Buenaventura, Medusa i Iamgold među proizvođačima su s najvećim troškovima, a svi troškovi daleko im premašuju cijenu zlata od 1300 dolara, navodi se dalje u bilješci Citijevih analitičara.

“Pod velikim znakom pitanja je mogu li vodeće kompanije u ovoj industriji bez injekcija likvidnosti uspjeti održati poslovanje. Svako pokušava opstati u nadi da će cijena zlata porasti”, kazao je Mark Bristow, izvršni direktor rudarske kompanije Randgold, ističući kako ga čudi da veći broj skupih proizvodnih postrojenja nije ugašen do sada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *