Planika – primjer uspješnog stečaja

Dodajte komentar

Stečaj kranjske Planike, u kojoj je bilo zaposleno skoro 800 radnika, okončan je nakon deset godina, izvijestila je RTV Slovenije.

Stečajni upravnik Andrej Marinc objašnjava da je imovina Planike na početku stečaja postojala u različitim oblicima, a unovčena stečajna mase je iznosila 14 miliona eura.

Prema njegovim riječima, dobar dio stečajne mase je unovčen prije pet godina, tako da su isplaćena sva potraživanja radnicima, osigurani povujerioci su dobili 2,3 miliona, a neosigurani 6,2 miliona eura.

Iako je stečajni upravnik proizvodnu zgradu Planike prodao u djelovima, proizvodnju u Turnišču su sačuvali, a kompanija danas uspješno posluje.

Šef turniške Planike Stanko Drašković kaže da je stečaj tom pogonu donio spas i da su s novim vlasnicima obezbijedili budućnost.

Sada 220 radnika dnevno proizvodi više od 2.000 pari cipela višeg cjenovnog razreda. Obuću prodaju putem njemačke kompanije Meindl (vlasnik više od 50 odsto), koja obezbjeđuje i veliki dio narudžbi za vojske u nekim evropskim zemljama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *