Ovo je prva solarna biciklistička staza na svijetu

Dodajte komentar

Holandija ima međunarodnu reputaciju kao bike-friendly nacija sa preko 18 miliona bicikala i više od 35 hiljada kilometara biciklističkih staza. Novi, inovativni projekt solarne biciklističke staze nadograditće postojeću zelenu infrastrukturu budući da će sada biciklisti voziti po fotonaponskim panelima. Prvih 70 metara već je postavljeno u gradu Krommenie.

Podloga koja proizvodi električnu energiju u sebi sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonsku podlogu. Na njih se potom nanosi neljepljivi premaz koji štiti panele te odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevom svjetlu.

Ovaj premaz ključan je za isplativost sistema jer bi se u protivnom zbog prljavštine u potpunosti izgubila svrha proizvodnje električne energije. Prvih sto metara biti će postavljeno tokom 2016. godine te će proizvoditi dovoljno energije za napajanje tri holandska domaćinstva.

TNO institut, pokretač cijelog projekta, javlja kako bi se pokrivanjem 20 posto biciklističkih staza u Holandiji dobilo dodatnih 400 do 500 dvadratnih kilometara fotonaponskih elektrana koje bi napajale mrežu te pogonile rasvjetu, signalizaciju i saobraćajne znakove na samim stazama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *