NLB još uvijek ima 3 milijarde eura loših kredita

Iako ju država kao jedini vlasnik nastoji sanirati, Nova Ljubljanska banka (NLB) još uvijek ima 3 milijarde eura tzv. loših kredita, što predstavlja više od četvrtine njenog kreditnog portfelja, objavile su Slovenačka televizija i portal slovenačkog Telekoma. Dobar dio tih toksičnih potraživanja akumulirale su već likvidirane podružnice NLB-a u Švajcarskoj i Njemačkoj te njene aktivne podružnice u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema podacima koje je objavila Slovenačka televizija, NLB-ova likvidirana kompanija Interfinanz u Zuerichu u bilansu ima 200 miliona eura loših kredita, a banka LHB Frankfurt najmanje 170 mmiliona lijuna, dok loši krediti NLB Beograd i NLB Podgorica iznose po 100 miliona eura.

Ne opovrgavajući spomenute iznose, najveća slovenačka banka ustvrdila je da za te i druge loše kredite ima osigurane rezervacije.

“Za sve loše kredite imamo oblikovane rezervacije, tako da ne očekujemo da će se udio loših kredita ubuduće povećavati”, navela je NLB u saopštenju kojim je reagovala na tvrdnje o stanju svog kreditnog portfelja, dodavši da je čišćenje od loših kredita proces koji će trajati više godina.

Slovenija je prije godinu dana svoju najveću banku dokapitalizovala s 1,5 milijarde eura te dobar dio njenih loših kredita prebacila na tzv. lošu banku, ali to zakonski nije bilo moguće učiniti s lošim kreditnim plasmanima podružnica NLB-a u inostranstvu.

Ekonomist Maks Tajnikar, nekadašnji ministar ekonomije, izjavio je za Slovenačku televiziju kako se boji da bi NLB zbog lošeg upravljanja kroz dvije godine opet mogla doći u situaciju da zatraži finansijsku pomoć države te da je za to odgovorno sadašnje vodstvo NLB-a koje bi trebalo smijeniti, a banke u državnom vlasništvu privatizovati, kako se dokapitalizacija banaka iz budžetskih sredstava ne bi nastavljala u budućnosti. Pitam se što čini vlada kao vlasnik i zašto ne reaguje centralna banka koja umjesto toga gura glavu u pijesak, kazao je Tajnikar.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.