Kako testirati intelektualne vještina na intervjuima za posao?

Dodajte komentar

Neke je vještine lako uočiti i o njima prosuđivati – na primjer, komunikacione vještine. Kako, međutim, testirati intelektualne vještine kao što su empatija ili snalaženje u timskom radu?

Pod pojmom intelektualne ili ‘meke’ vještine (na engleskom ‘soft skills’) podrazumijevaju se komunikativnost, rješavanje problema, postavljanje ciljeva, upravljanje stresom, timski rad, kreativnost i brojne druge sposobnosti.

Ne postoji magična formula za prosuđivanje posjeduje li kandidat za posao neke od tih osobina ili ne. Ipak, na intervjuu za posao možete postaviti dva pitanja koja će vam pomoći da prosudite ima li kandidat potrebne intelektualne ili ‘meke’ vještine.

‘Možete li mi ispričati o nekom projektu u sklopu koji ste radili u timu?’

Ako vam kandidat odmah ispriča kako je rad u timu beskoristan i kako je on spasio cijelu stvar vlastitim trudom, to je popriličan znak za uzbunu. Takav odgovor pokazuje da kandidat nema želju da funkcioniše u timu. Takođe, ne želite među zaposlenicima nekoga ko se trudi ocrniti svoje kolege. Čak i u slučaju da je zaista ‘spasio stvar’, zaposleni kakvog tražite ne bi priču ispričao na taj način – drugim riječima, ne bi se trudio pokazati kako je najpametniji.

‘Možete li mi dati neki primjer kada ste tražili pomoć od kolega ili nadređenih?’

Ako kandidat u startu objasni da nikada ne traži pomoć, vrlo vjerovatno nemate kvalitetnog kandidata za posao pred sobom. Riječ je o osobama koje neće priznati pogrešku kad je naprave, što je loše za korporativnu kulturu. Druga opcija jeste odgovor ‘Mislio sam da imam najbolje rješenje pa sam pitao kolege za pomoć. Ispostavilo se da je moje rješenje ipak najbolje’. To je primjer lažnog odgovora. Takvi kandidati ne znaju priznati poraz, a takve zaposlene ne želite u svom timu.

Dobri kandidati će vam iskreno odgovoriti na ova dva pitanja. Na koncu, ne postoji osoba kojoj nikada nije trebala pomoć. Intelektualne vještine su jednako važne koliko i tehničke, stoga na intervjuima pomoću ovih i sličnih pitanja pokušajte prosuditi koji se kandidati najbolje uklapaju u radni kolektiv vaše kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *