EPCG nudi Kombinatu struju za 40,8 eura

Dodajte komentar

Vlasnik nikšićke kompanije Uniprom, koja od jula upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP) Veselin Pejović kazao je u intervjuu za DN da im je Elektroprivreda dostavila ponudu o cijeni struje od 40,80 eura po megavatčasu, plus tri i po eura za prenos. Iako je ponuđena cijena manja od prvobitne od oko 45 eura, ona je veća od 38 eura za megavatsat sa uključenim troškovima prenosa koliko je tražio Uniprom, pa će Pejovićeva firma nastaviti pregovore sa kompanijama iz regiona.

1. Da li je broj radnika koji je trenutno angažovan u KAP-u dovoljan za njegovo nesmetano funkcionisanje?

Vjerujem da su radnici zadovoljni trenutnim uslovima koje smo se trudili da poboljšamo. Trenutno je angažovano 520 radnika, što je sasvim dovoljno za dobro funkcionisanje KAP-a. Plate se isplaćuju redovno, do petog u mjesecu, a potrudili smo se da poboljšamo uslove za rad, za prehranu radnika, kvalitet prevoza i o siguranja, ali i nivoa zaštite na radu.

2. Zbog čega je Uniprom, kako ste nedavno kazali, raskinuo ugovor o izvozu aluminijuma sa Glenkorom?

Nakon svih ekonomskih analiza, našli smo mnogo bolje tržište za prodaju metala i zbog toga smo i odlučili da raskinemo ugovor sa Glenkorom.

3. Elektroprivreda još nije odgovorila na Vaš predlog o cijeni električne energije. Sta je sa planiranom saradnjom sa kompanijama iz regiona, koje bi KAP-u isporučivale struju po prihvatljiA voj cijeni?

Elektropirvreda jeste odgovorila na naš prije dlog o cijeni električne i dala ponudu od 40,80 eura po megavat času plus tri i po eura za prenos. Trenutno plaćamo struju po tržišnoj cij eni, ali i dalj e nastavljamo pregovore sa kompanijama iz regiona.

4. Ukoliko se do marta, odnosno do roka koji Vam je dat za uplatu posij ednj e rate za kupovinu KAP-a, ne okonča sudski spor uNikoziji, koji će biti Vaši dalji koraci?

Iskreno se nadam da će se do marta okončati svi sudski sporovi i da ćemo bez tereta sudskih sporova ispuniti sve uslove koje smo i obećali.

5. Koliko bi bilo važno za KAP i crnogorsku industriju ukoliko bi kroz Crnu Goru prošao gasovod?

Potpuno podržavam energetsku strategiju i sve napore Vlade koji se tiču projekta izgradnje gasovoda. Realizacij a ovakvog t projekta bi bila od esencijalne važnosti ne samo za KAP već za ukupnu privredu Crne Gore. Mislim daje svima jasno od kakvog je značaja za KAP, Željezaru i mnogobrojne privredne subjekte ovakav projekat čijom bi se realizacijom značajno smanjili troškovi proizvodnje i na ovaj način podstakao bolji profit koji bi se automatski reflektovao na ukupan ekonomski razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *