Dobit Berkshire Hathawaya pala zbog Tesca

Berkshire Hathaway, koncern u vlasništvu milijardera Warrena Buvelikog emog otpisa ulaganja, no operativna dobit nadmašila je očekivanja zahvaljujući poboljšanom poslovanju u području osiguranja, energije i željeznica.

Neto dobit skliznula je tako na 4,62 milijarde dolara, s prošlogodišnjih 5,05 milijardi, dok je operativna dobit u istom razdoblju porasla za 29 posto, na 4,72 milijarde dolara, pokazalo je nedavno objavljeni poslovni izvještaj američkog multinacionalnog konglomerata.

Niža dobit pripisuje se otpisu 678 miliona dolara tokom trećeg kvartala vezanom za ulaganja u Tescou, britanskom lancu prodavnica na malo prehrambenim proizvodima koji je pod istragom regulatora zbog računovodstvenih grešaka. Buffett je smanjio udio Berkshirea u Tescou.

Slabija dobit posljedica je gubitka od 107 miliona dolara, zabilježenom u investicijama i derivatima, dok je u godini ranije u tome segmentu bio na dobitku od 1,39 milijardi dolara.

Poređenja radi, rezultati za treći kvartal prošle godine uključivali su velike dobitke na Buffettovim ulaganjima tokom finansijske krize 2008., uključujući ona u General Electricu i Goldman Sachs Grupi, te obveznice povezane s akvizicijom kojom je proizvođač slatkiša Mars preuzeo rivala Wrigleya.

Buffett, treći najimućniji čovjek u svijetu prema časopisu Forbes, vodi Berkshire od davne 1965. godine. Preferira akvizicije i ulaganja u poslovanja koja su lako razumljiva sa stabilnim upravama i postojanim izvorom zarade. Portfolio Berkshire Hathawaya čine desetine milijardi dolara vrijedne dionice kompanija poput American Expressa, Coca-Cole, International Business Machinesa (IBM) i Wells Fargoa.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *