Dionice internet sektora dominiraće i 2039. godine

Dodajte komentar

Tehnološke kompanije dominiraće u sljedećih 25 godina, ocjenjuju američki analitičari izabravši 10 dionica koje bi mogle biti prvi izbor ulagača 2039. godine.

Kako javlja CNBC, za izbor su uzeta predviđanja o trendovima, izazovima i inovacijama koje će obilježiti to vrijeme, a na prvo mjesto zasjeo je Facebook. Prema obrazloženju, ne postoji kompanija koja će od Facebooka biti dominantnija u načinu na koji ćemo komunicirati, informisati se i zabavljati u budućnosti.

Riječi Jacka Maa, osnivača Alibabe, da će njegova kompanija postojati najmanje do 2101. godine očito su ozbiljno shvaćena, pa je izabran na drugo mjesto.

Ulazak na američko tržište kineskog internetskog trgovca niko neće moći zaustaviti, smatraju analitičari. Svaki dugoročni portfolio dionica nezamisliv je bez Googlea na trećem mjestu. Dok danas najviše zarađuje od oglašavanja, Google će u budućnosti biti fokusiran na medicinu i vozila bez vozača. Od četvrtog do šestog mjesta nalaze se Apple, Tesla Motors i Nike. Proizvođač sportske opreme ponajviše će profitirati od rastuće srednje klase u Kini i Meksiku, ocjenjuju stručnjaci.

Sljedeće tri kompanije takođe će profitirati od rasta srednje klase. Sedmo mjesto drži proizvođač kardiološke opreme Edwards Lifesciences dok je na osmom mjestu Carnival, najveća svjetska kompanija za krstarenja.

Deveto mjesto pripalo je proizvođaču dentalne opreme Align Technology jer projekcije Goldman Sachsa pokazuju da će tržište dentalne opreme rasti po dvocifrenim stopama. Posljednje mjesto drži Veolia, proizvođač opreme za desalinizaciju vode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *