Ako Vlada ne ispuni uslove A2A, Crnoj Gori prijeti arbitraža

Dodajte komentar

Iako su iz Vlade kazali da A2A nije ispunila petogodišnji ugovor u Elektroprivredi, moraće da prihvate uslove Italijana za nastavak saradnje, ocijenio je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Vlada je nesavjesno odradila posao jer su i sa nezadovoljavajućim indikatorima doveli Crnu Goru u situaciju da mora da prihvati uslove A2A. Izvršna vlast nema para da otkupi udio Italijana u EPCG i moraće da pogne glavu u pregovorima, jer se vrlo lako može desiti da Italijani pokrenu arbitražu, kazao je Bojanić.

Italijani su proteklih godina često spominjali arbitražu kao moguću opciju u slučaju da se nakon isteka ugovora o menadžmentu ne dogovore o nastavku saradnje ili prodaji akcija Vladi, piše Dan.

Predsjednik borda direktora A2A Đovani Valoti je kazao novinarima u Italiji da su postavili Vladi tri uslova za obnavljanje sporazuma u EPCG da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, obezbijedi autonomija u upravljanju kompanijom i da postoje garancije po pitanju regulatornog okvira, odnosno cijene struje i dozvoljenog prihoda.

Vratićemo se u Crnu Goru prije kraja godine sa namjerom da obnovimo sporazum,

ali ukoliko ne dobijemo zadovoljavajući odgovor, postoji mogućnost da svoj udio prepustimo Vladi, rekao je Valoti.

Italijani su 43,7 odsto akcija kupili za 430 miliona eura 2009. godine, ali nijesu uspjeli da povrate novac tokom petogodišnjeg upravljanja EPCG. Tek su poslednje dvije godine poslovali sa profitom.

Vicepremijer Vujica Lazović, koji je juče bio nedostupan, prošlog mjeseca je nakon sastanka sa Valotijem kazao da A2A nije ispunila indikatore koji su postavljeni u ugovoru o menadžmentu, ali da sa njima treba nastaviti saradnju s tim da menadžment bude mješovit.

Čak i ako se ne postigne dogovor sa A2A, oni postaju vlasnici 41,7 odsto akcija i odnosi sa njima se moraju urediti. Vlada insistira na novim projektima A2A na održivosti kompanije rekao je Lazović i istakao da Vlada nije razmišljala o otkupu akcija A2A u slučaju da ne dođe do dogovora.

Ne može ni razmišljali kada je javni dug skoro dvije milijarde i 60 odsto BDP-a, a za narednu godinu je planirano

zaduženje od preko 600 miliona eura zbog gradnje autoputa i ranijih kredita. Gradnja 44 kilometra od Smokovca do Mateševa koštaće 809 miliona.

Italijani imaju opciju i da prodaju svoj udio, ali za njega ne mogu dobiti 430 miliona. Trenutna cijena akcija EPCG je 3,3 eura, a oni su ih 2009. godine platili duplo više. Po trenutnoj cijeni njihove akcije vrijede 10 miliona, a po nominalnoj 23 miliona. Manjinski akcionar EPCG Vasilije Miličković kazao je ranije za „Dan” da A2A razmatra prodaju udjela u EPCG, te da o tome pregovaraju sa Hrvatskom elektroprivredom.

Ugovor o menadžmentu ističe krajem godine, tako da je za dogovor ostalo manje od dva mjeseca. d.m.

Ostali bez dva odsto akcija i 45 miliona prihoda

Osim što nisu povratili 430 miliona, Italijani su za pet godina ostali bez dva odsto akcija. Uzrok je Kombinat aluminijuma koji je, takođe, jedna od tačaka sporenja u pregovorima sa Vladom. EPCG je snabdjevala KAP strujom, iako tadašnji ruski menadžment nije redovno izmirivao račune, dok uporedo nije plaćala poreze i doprinose. Dug KAP-a je dostigao 60 miliona, a za poreze i doprinose 50 miliona. Suma od 15 miliona prebijena je cesijom sa Rudnikom uglja i Vladom, dok je izvršna vlast pokušala da 45 miliona prebije preko budžeta. Sa tim nije bio saglasan manji koalicioni partner SDP, pa je na kraju prihvaćen njihov predlog da se 45 miliona duga za poreze konvertuje za dva odsto akcija, dok je dug KAP-a za struju prijavljen kao potraživanje nakon uvoćenja stečaja. Za KAP je stigla ponuda od 28 miliona, tako da neće naplatiti ni dug za struju. Tako su Italijani na kraju ostali bez dva odsto akcija i 45 miliona prihoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *