Turski Yildiz kupio englesku kompaniju koja je izmislila Jaffa keks

Dodajte komentar

Najveća turska prehrambena kompanija Yildiz holding zaključila je ugovor o kupovini britanskog United Biscuitsa, kompanije u čijoj je istoriji zabilježeno da je izmislila legendarni Jaffa keks još 1927. godine.

Prema navodima britanskih medija, Turci će za ovu transakciju platiti dvije milijarde funti, a spajanjem s kompanijom Ülker bit će stvoren treći svjetski proizvođač biskvita i keksa.

Da bi došao do United Biscuitsa, Yildiz je u žestokom nadmetanju morao pobijediti američki Kelloggs i britanski Burtons Biscuits koji su bili jako zainteresovani  za ovu kompaniju.

Novi vlasnik već se oglasio putem društvenih mreža, obećavši dodatna ulaganja u kompaniju koja samo u Britaniji zapošljava 4600 ljudi. “United Biscuits naša je nova zvijezda”, poručio je predsjednik Yildiza Murat Ülker preko Tweetera poigravši se tako nazivom kompanije. Naime, “yildiz” na turskom znači zvijezda. “Želimo rast United Biscuitsa kako bi kao dio Yildiza bio globalni igrač. To će uključivati unapređenje pozicije u Velikoj Britaniji gdje je Yildiz trenutno minimalno prisutan, tako da ćemo nastaviti investirati u Velikoj Britaniji i Evropi”, dodao je Ülker, a prenosi The Guardian.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *