Ministarstvo finansija: Prazni stanovi će biti oporezovani

U Crnoj Gori ima oko 58.000 praznih stanova koji će se po važećim zakonima kao sekundarne nekretnine oporezovati po stopi većoj za 100 odsto, kažu u Ministartvu finansija. 

“Svi stanovi koji su upisani u katastarske evidencije su predmet oporezivanja. Međutim, često imamo situacija da ima i nelegalnih objekata, pa samim tim i obuhvat oporezivanja može da bude različit od jedne do druge lokalne samouprave-zavisno od toga koliko su uspjele da evidentiraju nelegalne objekte, da utvrde vlasništvo nad njima i da utvrde poresku obavezu”, objašnjava za Atlas TV Milanka Otović iz Ministarstva finansija.

Prijedlog građevinara da se stanovi koji nijesu prodati oslobode plaćanja poreza ili ih treba tretirati kao robu na lageru za njih je, kako kažu, u osnovi neprihvatljivo.

“Stav ministarstva finansija je da će biti oporezovani i da je takvo zakonsko rješenje dato u postojećem zakonu. Imajući u vidu da su predstavnici građevinara članovi radnog tima, zajednički ćemo razmotriti sve mogućnosti i zauzeti stav”, kazala je Otović.

Check Also

Lista 100 najboljih vina na svijetu

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *