Erste odustao, OTP kandidat za preuzimanje Hrvatske poštanske banke

Dodajte komentar

Vlada će, kako je najavljeno, početkom iduće godine ponovno pokušati da privatizuje Hrvatsku poštansku banku. Iz bankarskih krugova portal SEEbiz doznaje kako se ovaj put kao potencijalni kupac neće pojaviti Erste banka. Ova je banka prošli put bila najozilbjiniji kupac, no Vlada je njenu ponudu odabacila kao nezadovoljavajuću.

Erste banka cijenu je u obvezujućoj ponudi spustila za 203 kune po dionici, na 905 kuna. Umjesto 130 milijuna eura, koliko su davali u neobvezujućoj ponudi, kasnije su ponudili 103 miliona, 27 miliona eura manje. I to uz uslov jer bi se ponuda pretvorila u neobvezujuću porastu li rezervacije za loše kredite više od 300 miliona kuna.

S druge strane, OTP banka Hrvatska i ovoga će se puta pojaviti kao kandidat za preuzimanje HPB-a. Mađari imaju želju da uđu među pet najvećih domaćih bankarskih igrača, a preuzimanje HPB-a pomoglo bi im u tome cilju. U prvom su pokušaju podnijeli samo neobvezujuću ponudu. Poznato je da OTP želi veći prodor u Sloveniju gdje su predali ponudu za preuzimanje Nove kreditne banke Maribor.

Još donedavno, u bankarskim se krugovima moglo čuti kako je za HPB zainteresovan i Sberbank. No, posljednji događaji na realciji Rusija-EU i sankcije ruskom bankarskom divu, tu su mogućnost sveli na minimum.

Dionice HPB-a na tržištu vrijede 850 kuna(oko 110 eura), prema cijeni postignutoj 30. oktobra. Njihova je trgovina vrlo slaba, pa u posljednjih mjesec dana bilježimo samo četiri trgovinska dana. Od početka godine, nije zabilježena niti jedna dnevna trgovina veća od 56 hiljada kuna.

Hrvatska poštanska banka je u prvih devet mjeseci 2014. ostvarila operativnu dobit u iznosu od 235,5 miliona što je 59 miliona kuna(oko 7 miliona eura) ili 33,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Banka je tokom cijele 2014. izdvajala značajne iznose ispravaka vrijednosti i rezerviranja za loše plasmane i potencijalne obveze, naročito u trećem tromjesečju te je ostvarila neto gubitak od 409,8 miliona kuna. Gotovo cjelokupni iznos ispravaka vrijednosti i rezervisanja odnosi se na stari portfolio odobren prije šest i više godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *