Razlozi zbog kojih ste nepotrebno pod stresom dok tražite posao

Dodajte komentar

Ako tražite posao, velika je vjrovatnoća  da ste pod stresom. To je sasvim normalno. Ono što nije toliko normalno jeste uzrujavati se oko stvari koje ionako ne mogu pretjerano uicati na ishod.

Ukoliko se nalazite u tom opisu, trebali biste preispitati vlastite prioritete, ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da to vrijeme koje provedete analizirajući i živcirajući se, možete puno pametnije iskoristiti.

Uljepšavanje CV-a
Dobro napisan životopis je bitan faktor u procesu traženja posla, ali to je sve – bitan faktor. Ostale bitne stavke su umrežavanje, upoznavanje novih ljudi, istraživanje potencijalnih poslodavaca. Dobro iskoristite svoje vrijeme.

Pretjerano objašnjavanje
U današnjem svijetu rada, karijerni putevi su sve samo ne linearni. Što znači da sve više ljudi troši dragocjen prostor na objašnjavanje kako su došli do toga da se prijave za pojedini posao. To je, naravno, bitno, i sigurno ćete o tome raspravljati na intervjuu za posao, ali, do tad, nema potrebe za pretjeranim objašnjavanjem. Radije se fokusirajte na ostavljanje dobrog utiska, naglašavanje vještina i znanja te navođenje iskustva koje je relevantno za prijavu.

Kako osloviti poslodavca?
Došli ste do intervjua i ne želite napraviti niti najmanju grešku. Međutim, to ne znači da treba da potrošite sate i sate opsesivno razmišljajući o sitnicama. Na primjer, o tome kako osloviti poslodavca. Radije se koncentrišite na bitnije stvari kao što je, recimo, slanje pisma zahvalnice.

Koliko često održavati komunikaciju?
Postupak je gotov i sad jedino možete da čekate. Naravno da ste pod stresom, ali nemojte slati mailove svaka tri sata. Ako je poslodavac rekao da će odluka biti donesena za nedelju dana, onda nakon intervjua pošaljite pismo zahvalnicei pričekajte nedelju dana prije nego uspostavite komunikaciju. Sve više od toga moglo bi biti percipirano kao dosađivanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *