Zakon o izvršenju: Djeca nam gladuju zbog loših propisa

Dodajte komentar

Na desetine penzionera javilo se juče redakciji Dnevnih novina sa istom pričom “blokirali su mi penziju zbog toga što nijesam platio vodu, struju, telefon. I to cijelu penziju. Ne ono što sam dužan. Sramota”.

Ovo je citat koji najkompletnije dočarava reakcije građana na neustavnu primjenu Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Najvoljniji da prijave problem bili su penzioneri koji krajem prošlog mjeseca, kada su im isplaćena sredstva, nijesu mogli da ih podignu zbog dugova, pretežno za odvoz smeća i telekomunikacione usluge. Među oštećenima najsvježiji je primjer Podgoričanke Z.M., čiji suprug nam je prijavio problem, navodeći da je zbog duga za odvoz smeća u iznosu od 80 eura Hipotekarna banka blokirala račun na koji joj je ove sedmice uplaćena plata.

“Ovo je sramota. Jadno i čemerno. Imamo dvoje djece koja gladuju zbog toga što je blokiran čitav iznos na računu. Nije sporno, neka skinu iznos od 80 eura, ali je nepravedno da nam sve blokiraju i dovode nas u ovako neprijatnu situaciju. Ispada da svako može da manipuliše mojim novcem”, rekao je suprug Z.M., koji nam je prijavio ovaj problem.

NiJESU DOBILI PRAVE INFORMACiJE

Prema njegovim riječima, nakon saznanja o blokiranju računa odlučili su da žalbu upute sudu, međutim, od sudskih službenika, kako tvrde, nijesu dobili pravu informaciju.

Među građanima koj i su se obratili redakciji DN je i penzioner D.M., koji je ispričao da Crnogorskom telekomu duguje nešto više od 100 eura, zbog čega je došlo do isključenja, nakon čega je sa njima sklopio ugovor o otplati u četiri rate.

“Otplatio sam dvije rate, a onda sam, nakon smrtnog slučaja u porodici i troškova po tom osnovu, zanemario preostale dvije. Kada mi je dostavljeno rješenje javnog izvršitelja, odmah sam odlučio da uložim žalbu u predviđenom

roku, kako bih spriječio blokiranje računa. Pravnik sam i dobro znam da niko nema pravo da vrši obustavu na iznosu veći od polovine mojih primanja”, naglasio je D.M., dodajući da je blokiranje računa spriječio u posljednjem trenutku.

ROK ZA ŽALBU OSAM DANA

No, što je sa građanima koji ne poznaju pravnu materiju? Za razliku od D.M., većina ih nije uspjela na vrijeme

iskoristiti rok za žalbu ili nijesu znali kome da se obrate.

Rješenjem javnog izvršitelja građanima se nalaže da u roku od osam dana od dana dostavljanja prvostepene odluke izmire potraživanja izvršnog povjerioca sa zakonskom kamatom koja se obračunava do konačne isplate, kao i troškove izvršnog postupka.

U suprotnom, banke su primorane da blokiraju račune dužnika, jer nemaju tehničkih mogućnosti da obustave samo iznos sredstava koji se potražuje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *