Tesla Motors udvostručio prihode

Dodajte komentar

Prihodi Tesla Motorsa dostigli su u proteklom tromjesečju 852 milion dolara, dvostruko više nego u istom pro[logodi[njem razdoblju, no zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja, gubitak tog proizvođača električnih automobila takođe je udvostručen.

U trećem tromjesečju gubitak Tesle iznosio je 75 miliona dolara, ili 60 centi po dionici, dok je godinu dana prije bio 32 centa, stoji u poslovnom izvještaju kompanije.

Uprkos tome, cijena dionice tog proizvođača električnih automobila porasla je juče na Wall Streetu više od 5 posto, jer su ulagače ohrabrili snažan rast prihoda i prodaje.

U proteklom je kvartalu Tesla Motors isporučio rekordnih 7.785 vozila modela S sedan, uglavnom u Sjevernoj Americi. U cijeloj ovoj godini poslovodstvo kompanije procjenjuje da će se proizvesti 35.000, a isporučiti 33.000 modela S sedana, dok bi iduće godine prodaja tog vozila trebalo da dostigne  50.000.

Gubitak kompanije povećan je upravo zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja kako bi se odgovorilo na povećanu potražnju, poručio je Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

On je istakao da će proizvodnja slijedećeg modela vozila, X crossovera, ponovo biti odgođena za nekoliko mjeseci, do jeseni iduće godine, kako bi se “dobro uklopili svi detalji” novog modela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *