Subašić: Prodaja Kraljičine plaže je nezakonita

Dodajte komentar

Predsjednik SO Bar Osman Subašić tvrdi da je međuopštinska Tenderska komisija za prodaju Kraljičine plaže postupila nezakonito, i da je u planu prodaja ovog lokaliteta mimo zakona.

Osman Subašić je u izjavi Dnevnim novinama kazao da je on, kao član Tenderske komisije, pismeno upozorio da je određivanje cijene od 50 eura po kvadratnom metru zemljišta, ispod cijene koju je odredio nadležni državni organ, što je nezakonito, i da opštine Bar i Budva gube znatna sredstva.

Koncern “Royal group” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sjedištem u Abu Dabiju, ponudio je 21,188 miliona eura za kupovinu 42,37 hektara zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže, na razmeđi opština Bar i Budva, gdje planira da u narednih osam godina izgradi 180 miliona eura vrijedan luksuzni hotelski kompleks.

PRIHOD MOZE BITI VEĆI

“Ja sam bio jedan od članova Komisije. U pripremanju kriterijuma, Komisija je postupila na način što nij e uzela u obzir minimalnu cijenu, koju je na zahtjev Opštine Bar odredila Uprava za nekretnince CG, da metar kvadratni vrijedi 63,43 eura, nego je minimalnu cijenu formirala u iznosu od 50 eura. Kao član Komisije, pismeno sam upozorio Komisiju da je određivanje minimalne cijene ispod cijene koju je odredio nadležni organ, prema mom mišljenju nezakonito, i da Opština Bar u tom slučaju gubi znatna sredstva”, kaže Subašić.

Na drugoj strani, predstavnici ovih opština iz redova DPS smatraju da je prodaja lokaliteta Dubovica Arapima dobar posao za obje opštine.

Opština Budva preuzima sve korake kako bi se obavila prodaja Kraljičine plaže i pored neslaganja manjeg koalicionog partnera u vlasti Socijaldemokratske partije. Predsjednik opštine Lazar Rađenović rekao je da je lokalna vlast u budžetu za narednu godinu uvrstila sredstva od prodaje zemljišta arapskoj kompaniji.

“Prihod od prodaje zemljišta, baziran je na realizaciji ugovora za prodaju sa investicionim ulaganjem za lokalitet Kraljičine plaže, koji se realizuje sa Opštinom Bar. Očekujem da je realno do kraja godine zatvaranje ovog ugovora i moguć čak i finansijski prihod od cjelokupnog iznosa. Ranije je zaključeno, da se do 15. decembra ove godine zaključi ugovor po svim obavezama, sa njihove strane i to je realnost”, poručio je Rađenović. No, SDP se i dalje protivi prodaji Kraljičine plaže.

“Ostajem pri svom ranijem stavu i mislim da to ne treba podržati. Kao partija smo na istom fonu. Lično mišljenje sam iskazao i ostajem na tom fonu” rekao je potpredsjednik opštine Budva iz redova socijaldemokrata Ljubomir Filipović. Predsjednik Skupštine opštine Bar Osman Subašić, istog je mišljenja kao i njegov partijski kolega Filipović.

ZA ČIJI INTERES JE SNIŽENA CIJENA?

“T enderska komisij a nij e bila ovlašćena ni Odlukom o pokretanju postupka prodaje koju je donijela Skupština opštine Bar, ni Rješenjem o imenovanju Komisije, da snizi procijenjenu cijenu zemljišta. Ne znam koji je interes i zašto je to učinjeno. Takođe, Odlukom o pokretanju postupka prodaje zemljišta je određeno da se zemljište prodaje u sadašnjem stanju, a Predlogom ugovora o prodaji je ugovoreno, da Ugovor stupa na snagu kada bude donijeta planska dokumentacija, Studija lokacije ili sl. Razlog više da je minimalna cijena nerealna jer zemljište, normalno, vrijedi više kada je donijet Plan za to područje”, kaže Subašić.

U ovom slučaju kupac, uslovljava kupovinu zemljišta sa donošenjem Plana.

“Svjestan sam činjenice da su Crnoj Gori potrebni strani investitori radi investiranja u održivi razvoj, ali isto tako, smatram da se postupak mora sprovesti po zakonima ove države i u interesu njenih građana. Mislim na zapošljavanje građana, a ponuđač se nije odredio koliko će državljana Crne Gore biti angažovano tokom izgradnje ili tokom rada objekata koje planiraju izgraditi. Smatram da potencijalni investitor to treba da ponudi, inače, po mom mišljenju, država ne treba da ima interesa za otuđenje svoje imovine” naglašava Subašić.

Tenderska komisija

Rješenjem predsjednika opština Bar i Budva, imenovana je Tenderska komisija za prodaju i valorizaciju lokaliteta Kraljičina plaža odnosno Dubovica. Komisija je bila sastavljena od devet članova i to tri člana iz Opštine Bar, tri člana iz Opštine Budva, dva člana iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i jedan član iz Ministarstva finansija.

Sta kaže Zakon?

Zakonom o državnoj imovini je određeno da vrijednost nepokretnih stvari u svojini Opštine određuje nadležni organ određen Statutom Opštine, a Statutima je propisano da vrijednost nepokretnih stvari u svojini Opštine procjenjuje organ lokalne uprave za poslove imovine u saradnji sa Organom državne uprave nadležnim za poslove katastra, odnosno drugim ovlašćenim organom ili institucijom za procjenu vrijednosti nepokretnih stvari. Kako je Agencija za investicije i imovinu Opštine Bar tražila procjenu od Uprave za nekretnine CG i ona je odredila, Tenderska komisija, po mišljenju naših sagovornika iz SDP-a, nije imala zakonskog osnova da odredi nižu cijenu od one koju je odredila Uprava za nekretnine. Pravno je nesporno da Tenderska komisija nema pravo da odredi minimalnu cijenu zemljišta jer to ovlašćenje nema ni po Zakonu o državnoj imovini ni po Statutu opština.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *