Šta se krije iza čuvenog oglasa za posao koji se iznova pojavljuje već 10 godina?

Dodajte komentar

Traži se kandidat visoke inteligencije s izvanrednim komunikacijskim vještinama koji će raditi na posebnim istraživačkim projektima i raznim administrativnim poslovima za prezaposlenog direktora. Godišnja plata je od 90 do 110 hiljada dolara.

Tako ukratko glasi primamljiv oglas za posao ličnog asistenta/pomoćnika u istraživanju u New Yorku. Informacije o poslodavcu nisu poznate, a jedino se navodi e-mail za slanje molbe.

Premda izgleda kao više-manje tipičan oglas za posao, priča je sasvim drugačija. Naime, navedeni oglas kruži medijima barem 10 godina, a čini se kako nio zapravo ne zna ko stoji iza njega, piše Business Insider.

Prema informacijama bloga Working With Words, oglas se prvi put pojavio u ljeto 2004. godine u magazinu The New Republic. Od tada je bio ponovo objavljivan mnogo puta tokom naredne decenija, uz minimalne izmjene i eventualno s drugom e-mail adresom.

Otprilike 2008. počeo se pojavljivati i na internetu, a trenutno se nalazi na stranici za zapošljavanje Monster.com.

Mediji su se već u nekoliko navrata pozabavili tajanstvenim oglasom, a čini se kako nitko ne odgovara na prijavu. Iz Business Insidera tvrde kako su se i oni javili na oglas, ali do sada nisu dobili odgovor.

Tokom vremena su se pojavile i brojne teorije, od toga da je riječ o kompaniji koja prikuplja e-mail adrese za slanje spamova, pa do toga da se radi o nekoj vrsti istraživanja ili eksperimenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *