Prodaja odjeće u Marks & Spenceru pala 13. kvartal zaredom

Dodajte komentar

Najveći britanski lanac trgovina odjećom i hranom Marks & Spencer (M&S) u srijedu je izvijestio o novom u nizu tromjesečnom padu prihoda od prodaje neprehrambenih proizvoda, što se pripisuje neuobičajeno toplom jesenskom vremenu.

Kako su objavili iz tog maloprodajnog diva, prisutnog niz godina i u regionu prodaja neprehrambenih proizvoda, koji obuhvataju odjeću, obuću i kućanske proizvode, u trgovinama koje posluju duže od godinu dana u proteklom je tromjesečju pala za četiri posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

 Riječ je o 13. uzastopnom tromjesečju pada prodaje tog maloprodajnog lanca sa 130-godišnjom tradicijom.
Internet prodaja na nivou grupe u proteklom je tromjesečju, pak, pala za 4,6 posto, nadovezavši se na 8,1-postotni pad u prvom tromjesečju.
No, prihodi M&S-a od prodaje prehrambenih proizvoda, koji čine više od polovine ukupnih prihoda grupe, uvećani su u proteklom tromjesečju 0,2 posto na godišnem nivo, pa je kompanija uspjela ostvariti rast osnovne dobiti u prvih šest mjeseci njezine poslovne godine, i to prvi put u četiri godine.
Dobit Marks & Spencera prije poreza i jednokratnih stavki dosegnula je 268 miliona funti, šest miliona funti više nego u istom lanjskom razdoblju.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *