Ovo su prioriteti svjetske elite

Dodajte komentar

U centru pažnje svjetskih lidera 2015. biće nezaposlenost i sve veći jaz između siromašnih i bogatih, navodi se u studiji koju je objavio Svjetski ekonomski forum.

U izvještaju pod naslovom “Outlook” iznijeta su mišljenja 1.800 stručnjaka Foruma i navodi se 10 prioriteta svjetskih zvaničnika za narednih 12 do 18 mjeseci.

Na trećem mjestu je problem nedostatka vođstva, a eksperti su saglasni da će pitanje zaštite okoline biti jedna od 10 važnih tema. Ove godine se na listi Foruma i pitanje jačanja konkurencije na geostrateškom planu (četvrto mjesto), kao i porast tenzija između SAD i Rusije i porast nacionalizma (osmo mjesto).

U izvještaju se navodi da će se svetski lideri baviti i problemom nedostatka vode u svijetu i uticajem koji zdravstvena situacija u zemljama ima na ekonomiju.

Svjetski ekonomski forum je ove tendencije podijelio i prema regionima.

Izazovi evropskih zvaničnika u 2015. biće doprinos ekonomskom rastu i inovacijama, nezaposlenost mladih i odnos EU-Rusija.

U Sjevernoj Americi, pred zvaničnicima, biće problemi smanjenja nejednakosti, geopolitička previranja i klimatske promjene.

U odlučivanju azijskih lidera 2015. najviše pažnje biće posvećeno geopolitičkim tenzijama, strukturnim ekonomskim reformama i pitanje urbanizacije.

U Latinskoj Americi izazovi će biti borba protiv korupcije, obrazovanje i porast nejednakosti.

Na Bliskom istoku i u Severnoj Africi nezaposlenost mladih i dalje će biti na dnevnom redu zvaničnika, političke tranzicije i društvene tenzije.

U podsaharskoj Africi najveći izazovi su i dalje obrazovanje, upravljanje i problem infrastrukture.

Svjetski ekonomski forum svake godine u januaru organizuje u Davosu godišnji skup svjetske političke i ekonomske elite.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *