Na Wall Streetu novi rekordi, ulagače ohrabrio ECB

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, jer je ulagače ohrabrila poruka Evropske centralne banke /ECB) da će uvesti nove podsticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

Dow Jones ojačao je 69 bodova, ili 0,40 odsto, na 17.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,38 odsto, na 2.031 bod, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 4.638 bodova.

Novi rekordi Dow Jonesa i S&P-a zahvaljuju se poruci ECB-a da priprema dodatne mjere za suzbijanje rizika od deflacije u evrozoni bude li potrebno.

Kao što se očekivalo, ECB je zadržala ključne kamate na rekordno niskih 0,05 odsto i nije donijela druge važnije odluke, no predsjednik banke Mario Draghi poručio je da su moguće i nekonvencionalne mjere monetarne politike bude li potrebno.

„Ukaže li se potreba za dodatnim mjerama suzbijanja rizika predugog perioda niske inflacije, upravno vijeće jednoglasno je spremno preduzeti i dodatne nekonvencionalne instrumente u okviru svog mandata“, kazao je Draghi.

Ulagači su pozitivno reagovali na tu poruku, jer to znači da je ECB, kao i japanska centralna banka, spremna i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku, što pogoduje tržištima kapitala.

Ipak, na tržištu nije vladala euforija, jer poruke ECB-a, s druge strane, znače da ekonomija evrozone nije baš u dobroj formi.

„Draghi je ponešto pojasnio situaciju, ali ne sasvim. Uz to, za tržište nije zdravo oslanjati se samo na nadu u podsticajne mjere, umjesto na ekonomske fundamente“, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Tržište podržavaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija, kao i solidni pokazatelji iz američke ekonomije.

Zbog toga je juče najveći dobitnik bio industrijski sektor, s rastom cijena za 1,1 odsto, dok su pod pritiskom bili defanzivni sektori, kao što su uslužni i telekomunikacioni.

Uprkos rekordnim dosezima Dow Jones i S&P indeksa, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6 milijardi akcija, dok prosječni dnevni obim u posljednjih pet dana iznosi 7,3 milijarde.

Ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije uoči izvještaja o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen u petak i koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u oktobru otvoreno 233.000 novih radnih mjesta. Taj bi podatak potvrdio da je nedavni zaključak Feda o jačanju tržišta rada bio ispravan te da se bliži vrijeme kada će američka centralna banka povećati ključne kamate, odnosno po prvi put od 2008. godine početi zaoštravati monetarnu politiku.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 6.551 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 0,66 odsto, na 9.377 bodova, a pariški CAC 0,46 odsto, na 4.227 bodova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *