MTrading: ​Isplati li se uložiti u akcije Facebooka?

Dodajte komentar

Zadnjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih akcija za investiranje je akcija Facebooka – najpopularnije društvene mreže na svijetu. Od izlistavanja akcija Facebooka na berzi sredinom 2012. godine, cijena im je porasla gotovo 100%, s početnih 38 na sadašnjih 75 dolara po dionici.

Po sadašnjoj cijeni akcije vrijednost kompanije iznosi oko 210 milijardi dolara što znači da se Facebook trenutno nalazi među 25 najvrijednijih kompanija na svijetu. Investitori u akcije smatraju da se i dalje isplati držati i kupovati akcije Facebooka jer će prihodi i profit kompanije u budućnosti rasti i opravdati sadašnju cijenu. Argument koji ide u prilog tome je sve veći broj korisnika Facebooka, kojih trenutno ima oko 1,23 milijarde. Budući da je Internet sve dostupniji i u nerazvijenijim dijelovima svijeta, može se očekivati da će taj broj korisnika i dalje naglo rasti.

S druge strane, sve je više onih koji smatraju da to nije realna vrijednost, tj. da je ta akcija trenutno značajno precijenjena. Glavni argument za takvo stajalište jest uporedba cijene akcije i profita kojeg Facebook ostvaruje. Po sadašnjoj cijeni investitori su za svaki 1 dolar profita kojeg Facebook ostvari spremni platiti čak 70 dolara što je mnogo više od iznosa koji su spremni platiti za 1 dolar profita ostalih američkih kompanija. Prosječni P/E odnos akcija u sastavu SP500 indeksa trenutno iznosi 19,6.

Drugi argument koji ističu protivnici ulaganja u akcije Facebooka je činjenica da broj korisnika Twittera i LinkedIna – glavnih Facebookovih konkurenata – raste mnogo brže nego broj korisnika Facebooka. Također, postoji i mogućnost da će se pojaviti još konkurenata koji će preko noći promijeniti odnos snaga na tržištu društvenih mreža.

Dodatni argument za izbjegavanje kupovanja akcija Facebooka su često ishitrene poslovne odluke uprave Facebooka, koja troši milijarde dolara na preuzimanje drugih kompanija koje ne ostvaruju (dovoljan) profit. Najpoznatija takva preuzimanja bila su kupnja Instagrama za milijardu dolara i WhatsAppa za čak 19 milijardi dolara.

Osim toga, broj onih koji napuštaju Facebook posljednjih godina značajno je porastao. Razlozi koje bivši korisnici navode su sve češći slučajevi hakiranja profila te sve više reklama koje iskaču na profilima korisnika.

Mi u MTradingu smatramo da će na duži rok cijena akcija Facebooka vjerojatno još rasti, no možda nije mudro kupiti je sada. Američke akcije se trenutno nalaze na rekordno visokim razinama te postoji velika vjerojatnost da će uskoro doći do korekcije prema dolje od 5 do 10 procenata.

Investitori koji nisu skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti željene akcije po mnogo povoljnijoj cijeni od trenutne, a oni koji su skloniji riziku mogu dobro profitirati i na padanju cijene. Ostvarivanje profita na padanju cijene finansijskog instrumenta u finansijskom žargonu naziva se short selling i na finansijskim tržištima u razvijenim zemljama popularno je već decenijima. Veliki i mali investitori iz našeg regiona short selling mogu raditi na CFD-ovima na američke akcije koje u ponudi ima sve veći broj online brokera.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *