Generali povećao kvartalnu dobit za četvrtinu

Dodajte komentar

Italijanski osiguravač Generali izvijestio je u četvrtak da mu je dobit u trećem tromjesečju porasla 24,5 posto, poduprta segmentom životnog osiguranja, a očekuju i bolji operativni rezultat na nivou cijele godine.

U razdoblju od jula do septembra operativna dobit iznosila je 1,2 milijarde eura, poduprta osjetnim poboljšanjem u segmentu životnog osiguranja, a rast je zabilježen i u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nesreća.

Ukupna zaračunata bruto premija uvećana je u istom razdoblju 12,8 posto, na 15,9 milijardi eura.

Na kraju septembra granica solventnosti najvećeg italijanskog osiguravača iznosila je 160 posto, u odnosu na 141 posto koliko je iznosila na kraju 2013. Grupa je u drugom tromjesečju dokončala intenzivnu fazu prodaje imovine, nakon čega su se u potpunosti fokusirali na poboljšanje poslovnih rezultata.

Takođe su smanjili dug a provode i program poboljšanja efikasnosti poslovanja, vrijedan dvije milijarde eura.

U cijeloj 2014. očekuju bolji ukupni operativni rezultat “uprkos i dalje neizvjesnom makroekonomskom scenariju i u skladu s vlastitim strateškim ciljevima”.

“Budući da se u grupi naporno radi kako bi se ostvario strateški kapital, očekujemo da će se operativni rezultat na kraju godine poboljšati u odnosu na prethodnu godinu”, kazao je finansijski direktor Alberto Minali.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *