Tajni dogovori najvećih kompanija za izbjegavanje poreza

Dodajte komentar

Luksemburg je omogućio sklapanje tajnih dogovora sa 340 velikih kompanija kako bi im pomogao da izbjegnu plaćanje poreza u iznosu od nekoliko milijardi dolara, saopštio je danas Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara /ICIJ/, sa sjedištem u SAD.

Šestomjesečnom istragom utvrđeno je da su „Epl“, „IKEA“, „Amazon“, „Pepsi“, Dojče banka“ i banka „Kredit agrikol“ među kompanijama koje su koristile šemu za utaju poreza od 2002. do 2010. godine.

Tokom istrage, tim od preko 80 novinara iz 26 zemalja imao je na uvidu 28.000 stranica povjerljivih dokumenata, koji su pokazali da su korporacije prebacivale dio svojih prihoda u Luksemburg i koristile „rupe“ u međunarodnom pravu.

Najveće svjetske korporacije osnovale su svoja odjeljenja ili holding kompanije u ovoj zemlji i sklopile preliminarne sporazume sa vlastima na nivou poreske službe, navodi se u dokumentima, prenio je TASS.

ICIJ navodi da je Luksemburg bio „zemlja iz snova“ za velike korporacije koje su željele da drastično smanje poreske troškove.

Francuski list „Mond“ objavio je rezultate istrage zajedno sa još nekoliko medija, sa napomenom da Luksemburg drži u tajnosti ove dogovore i ne predočava njihove detalje evropskim partnerima.

Zakon koji je omogućio ovakvu praksu potpisan je u vrijeme kada je premijer Luksemburga bio Žan-Klod Junker, novi predsjednik Evropske komisije.

On je u to vrijeme bio veliki zaštitnik poreskog sistema u Luksemburgu, a nedavno je izjavio njemačkoj televiziji da ga niko nikada nije uvjerio da je Luksemburg bio „poreski raj“ za strane kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *