Pobjedu republikanaca pozdravile i svjetske berze

Dodajte komentar

Ako je suditi po istorijskim iskustvima, pobjeda Republikanske stranke na izborima za američki Kongres trebala bi dati dodatni vjetar u leđa tržištu kapitala.

Nakon što je “Velika stara stranka” osvojila najmanje 52 mesta u gornjem domu Kongresa i time demokratima preotela većinu te dodatno ojačala većinu u donjem, Predstavničkom domu, berze s obe strane Atlantika pozdravile su ovakav ishod izbora održanih u utorak. Svi glavni evropski indeksi skočili su preko jedan odsto u srijedu u poslijepodnevnom dijelu trgovanja.

Osim što bi se zakonodavno tijelo sada moglo pozabaviti reformom poreskog sistema, nova pozicija republikanaca mogla bi ubrzati sklapanje novog azijsko-pacifičkog trgovinskog sporazuma. Od nove raspodjele snaga mnogo očekuju i naftne kompanije imajući u vidu sklonost stranke prema tom sektoru.

Iako je novom “podjelom karata” povećana mogućnost političkog zastoja između predsjednika Baracka Obame i Capitol Hilla, Wall Street to previše ne brine. Berzanski optimizam ima pokriće i u prošlosti. Istovjetna situacija u kojoj republikanci drže Kongres, a predsjednik dolazi iz redova Demokratske stranke dogodila se i pre 20 godina.

Podaci Dealogica pokazuju da je S&P 500 indeks mjesec dana nakon izbora pao, ali je nakon toga započeo uspon i godinu dana kasnije našao se na 30 odsto višem nivou. Ako se pak pogleda uticaj izbora u sredini predsjedničkog mandata, nezavisno iz koje stranke dolazi šef  Bijele kuće, razloga za zabrinutost opet nema. Naime, podaci koji sežu do 1942. pokazuju da je S&P 500 porastao tri mjeseca nakon izbora u 17 od 18 slučajeva, a šest mjeseci i godinu dana kasnije u svih 18 slučajeva. Kao što za Business Insider kaže analitičar UBS-a Julian Emanuel, “istorija se u pravilu ne ponavlja, ali se često rimuje”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *