Osjetno niže rezervacije podigle dobit Societe Generalea

Dodajte komentar

Osjetno niže rezervacije za rizik podstakle su 57-postotni rast neto dobiti Societe Generalea u trećem tromjesečju, pokazalo je u četvrtak objavljeni poslovni izvještaj francuske banke. Banka je u razdoblju od jula do septembra ostvarila neto dobit od 836 miliona eura.

Osjetno je uvećana i operativna dobit, za 82 posto, na 1,2 milijarde eura. Troškovi rezervacija za rizik gotovo su prepolovljeni, na 642 miliona eura, s prošlogodišnjih 1,1 milijardu eura, ponajprije zahvaljujući smanjenju u segmentu investicionog i korporativnog bankarstva.

Blago su smanjeni i troškovi poslovanja, za 0,7 posto. Neto prihodi koji ne uključuju novu procjenu vrijednosti duga pali su 1,8 posto, na 5,9 milijardi eura. Predsjednik uprave Frederic Oudea ističe da tromjesečni rezultati potvrđuju dobar “komercijalni zamah poslovanja grupe Societe Generale”.

Dobar rezultat počiva, po njegovim riječima, “na dobroj kontroli troškova poslovanja i potvrđenom padu troškova rizika uprkos anemičnom ekonomskom okruženju”.

Banka je povećala stopu adekvatnosti kapitala koja je na kraju septembra iznosila 10,4 posto, u odnosu na 10,2 posto koliko je iznosila na kraju juna , odnosno 9,9 posto koliko je iznosila na kraju prošlogodišnjeg septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *