Hrvatska: Brzi internet postaje zakonsko pravo

Dodajte komentar

Hrvatska sljedeće godine postaje treća zemlja u Evropi s brzim internetom kao zakonskim pravom Do sada su minimalnu zakonski propisanu brzinu pristupa internetu imale Finska i Španija, a sa prvim danom iduće godine priključuje im se i Hrvatska, prenose hrvatski mediji.

Od 1. januara 2015. HAKOM će u ime države proglasiti Hrvatski telekom takozvanim “operaterom univerzalne usluge” koji će svim korisnicima morati da ponudi minimalnu pristupnu brzinu interneta od 1 Mbps.

Zašto je baš HT izabran kao operater univerzalne usluge vjerovatno će zanimati mnoge, a iz HAKOM-a nude jednostavan odgovor – zbog činjenice da HT ima najbolju pokrivenost pristupa internetu i najbolje izgrađenu infrastrukturu.

S prvim danom iduće godine HT će morati da osigura navedenu pristupnu brzinu svim korisnicima na nepokretnim lokacijama, odnosno kako to kolokvijalno nazivaju “fiksnim” pristupom internetu.

Definisano je kako se velika većina zahtjeva (95%) i osiguranje 1 Mbps mora odraditi unutar tri mjeseca, za šest mjeseci mora biti rešeno čak 99% zahtjeva, dok onih 1% iz objektivnih razloga mogu biti riješeni i nakon tog roka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *