EU nenamijenski potrošila sedam milijardi eura

Dodajte komentar

Evropska unija je u 2013. nenamijenski potrošila gotovo sedam milijardi eura, izjavio je juče predsjednik Evropskog revizorskog suda Vitor Kaldeira, upozorivši Brisel da mora bolje da kontroliše potrošnju.

Takozvana stopa greške u potrošnji je u okviru prošlogodišnjeg budžeta teškog 148,5 milijardi eura smanjena na 4,7 sa 4,8 odsto iz prethodne godine, navodi sud, a prenosi agencija Frans pres.

Izvještaj dolazi u vrijeme kada se Brisel nalazi pod pritiskom članica EU da smanji potrošnju, pogotovo nakon spora sa Britanijom oko zahtijeva da ta zemlja u budžet EU uplati dodatna sredstva.

“Potrebno je pažljivije upravljanje i kontrola sredstava EU. Naša analiza je pokazala koliki dio potrošnje nije u skladu sa propisima”, rekao je Kaldeira.

Sud navodi da su sektori u kojima se bilježi najviše grešaka u potrošnji regionalna politika, gde je stopa greške 6,9 odsto i ruralni razvoj sa 6,7 odsto. Činjenica da ima mnogo slučajeva u kojima sredstva nisu završila tamo gde treba pokazuje da su kontrolni sistemi Komisije i članica Unije tek djelimično efikasni u osiguravanju regularnosti plaćanja.

Budžet EU je neprestani uzrok debata u vrijeme velikih slabosti ekonomije Starog kontinenta, kada su brojne članice EU suočene sa teškim odlukama na polju budžetske štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *