Dobit srpske Komercijalne banke za devet mjeseci 29 miliona eura

Aktiva Komercijalne porasla je od početka godine 4,5 posto i iznosila je na kraju rujna 380,1 milijardu dinara ili oko 3,2 milijarde eura. Trend stagnacije poslovanja u osnovnom poslovanju i pada dobiti obilježio je poslovanje Komercijalne banke u trećem kvartalu.

Komercijalna banka je u prvih devet mjeseci od kamata prihodovala gotovo jednak iznos kao u istom prošlogodišnjem razdoblju – 16,4 milijarde dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja porasla 7,8 posto na 10,2 milijarde dinara. Prihod od naknada i provizija je porastao 1,6 posto na 4,1 milijardu dinara dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja takođe neznatno povećana na 3,4 milijarde dinara (rast od 1,6%).

Zbog slabljenja kursa dinara zabilježene su velike tečajne razlike u prvih devet mjeseci ove godine (4,3 milijarde naspram 929,1 miliona dinara), a također su povećani troškovi po osnovi otpisa i rezervacija – 2,1 milijarda dinara (porast od 42,7%).

Dobit prije oporezivanja iznosila je 3,55 milijarde dinara što je pad od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Aktiva Komercijalne porasla je od početka godine 4,5 posto i iznosila je na kraju septembra 380,1 milijardu dinara. Zahvaljujući rastu u prvoj polovini godine, najveći skok bilježe plasmani u državne hartije od vrijednosti – 86,2 milijarde dinara, dok je plasman kredita zadržao nisku stopu rasta od 1,8 posto, na 187,4 milijarde dinara.

 

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.