Šta kriju najveće svjetske kompanije

Najveći divovi malo ili zapravo uopšte ne otkrivaju detalje o svojim finansijskim operacijama u inostranstvu, piše u izvještaju Transparensi internešenel (TI).

U izvještaju se navodi da su najmanje transparentne kompanije kineske firme i banke, a ne zaostaju ni tehnološki giganti Gugl i Amazon.

Organizacija za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Berlinu izdvojila je pet najmanje transparentnih kompanija – Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China i Sberbank.

“Potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija koje imaju veliki uticaj na svjetsku privredu. Kompanije koje ne odgovaraju na zahtjeve ljudi koji traže veću transparentnost i odgovornost rizikuju da nanesu štetu svom brendu i da izgube klijente”, izjavio je Jose Ugaz, predsednik Transparensi internešenel.

Oko tri četvrtine od 124 kompanije koje je TI analizirao, krije informacije o porezima u drugim zemljama, a skoro polovina ne objavljuje nikakve informacije o prihodima u inostranstvu, navodi se u izvještaju.

Kompanije su rangirane na osnovu rezultata o mjerama u borbi protiv korupcije, informacija o filijalma i firmama ćerkama, kao i informacijama o finansijskim aktivnostima u inostranstvu.

Zanimljivo je da su se, prema tim kriterijumima, evropske kompanije pokazale kao najbolje, posebno se ističu italijanski Eni, britanski Vodafon i norveški Statoil.

Investiciona kompanija Berkšir Hatavej poznatog bogataša Voren Bafeta zauzela je šesto mjesto na ljestvici najmanje transparentnih multinacionalnih kompanija, a i druge velike tehnološke kompanije dobile su loše ocjene, riječ je o Amazonu, Eplu, Guglu i IBM. Oni su dobili ocjenu manju od tri na skali od 10.

“Neočekivano, sektor koji omogućuje veću transparentnost je jedan od najmanje transparentnih“, zaključuje Transparensi internešenal.

Check Also

Abazović: Ako MKI ne predloži Bord direktora EPCG, to će učiniti Generalni sekretarijat Vlade

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da Crna Gora mora da aktivira Željezaru …

Leave a Reply

Your email address will not be published.