Šta kriju najveće svjetske kompanije

Dodajte komentar

Najveći divovi malo ili zapravo uopšte ne otkrivaju detalje o svojim finansijskim operacijama u inostranstvu, piše u izvještaju Transparensi internešenel (TI).

U izvještaju se navodi da su najmanje transparentne kompanije kineske firme i banke, a ne zaostaju ni tehnološki giganti Gugl i Amazon.

Organizacija za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Berlinu izdvojila je pet najmanje transparentnih kompanija – Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China i Sberbank.

“Potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija koje imaju veliki uticaj na svjetsku privredu. Kompanije koje ne odgovaraju na zahtjeve ljudi koji traže veću transparentnost i odgovornost rizikuju da nanesu štetu svom brendu i da izgube klijente”, izjavio je Jose Ugaz, predsednik Transparensi internešenel.

Oko tri četvrtine od 124 kompanije koje je TI analizirao, krije informacije o porezima u drugim zemljama, a skoro polovina ne objavljuje nikakve informacije o prihodima u inostranstvu, navodi se u izvještaju.

Kompanije su rangirane na osnovu rezultata o mjerama u borbi protiv korupcije, informacija o filijalma i firmama ćerkama, kao i informacijama o finansijskim aktivnostima u inostranstvu.

Zanimljivo je da su se, prema tim kriterijumima, evropske kompanije pokazale kao najbolje, posebno se ističu italijanski Eni, britanski Vodafon i norveški Statoil.

Investiciona kompanija Berkšir Hatavej poznatog bogataša Voren Bafeta zauzela je šesto mjesto na ljestvici najmanje transparentnih multinacionalnih kompanija, a i druge velike tehnološke kompanije dobile su loše ocjene, riječ je o Amazonu, Eplu, Guglu i IBM. Oni su dobili ocjenu manju od tri na skali od 10.

“Neočekivano, sektor koji omogućuje veću transparentnost je jedan od najmanje transparentnih“, zaključuje Transparensi internešenal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *