Slovenija: Od evropskog bolesnika do preokreta u samo godinu dana

Dodajte komentar

U samo godinu dana Slovenija je iz duboke recesije došla do solidnog ekonomskog rasta, no ekonomisti upozoravaju kako postoje znatni rizici da se on održi, prenose slovenski mediji analizirajući najnovije prognoze Evropske komisije.

Prema njenom jučerašnjem izvještaju, slovenački BDP ove će godine porasti za 2,4, a iduće za 1,7 posto, što je bolje i od prognoza same vlade i slovenačkih ustanova.

Još samo prije godinu dana Evropska komisija najavljivala je da će Slovenija i Kipar ove godine biti jedine članice eurozone u recesiji, podsjeća ljubljansko “Delo”. Vodeći slovenački list u komentaru dodaje da je očito došlo do “preokreta” pa Brisel sada gleda na Sloveniju kroz “ružičaste naočari” i više u njoj ne vidi “evropskog bolesnika” iako rizici za održanje trenda oporavka postoje, a konjuktura u eurozoni pada.

Za najavljeni rast BDP-a od 1,7 posto u idućoj godini postoji mnogo rizika jer je malo i izvozno orijentisana ekonomija poput slovenačke podložna vanjskim šokovima više nego velike zemlje, a nisu optimistični ni podaci o padu izvoza u Italiju, Hrvatsku i Rusiju, navodi list.

Da bi održala rast i približila se po BDP-u prosjeku Evropske unije, Slovenija mora nastaviti sa strukturnim reformama i fiskalnom stabilizacijom te smanjivanjem proračunskog deficita, navodi vodeći slovenski list.

Ugledni ekonomista Bogomir Kovač izjavio je za “Delo” da najnovija prognoza Evropske komisije udaljava Sloveniju od “pesimističkog scenarija” u kojem se ranije spominjala.

“Čini se da su u Briselu prosudili da je ono najgore iza nas. Dali su nam čak nekoliko dodatnih ‘kreditnih bodova’, onako kako su nam ih prije godinu dana možda i previše oduzeli”, kazao je Kovač za “Delo”.

Prema njegovu mišljenju, ovogodišnji rast BDP-u u Sloveniji je specifičan jer je dijelom posljedica većeg investiranja evropskih sredstava preostalih iz evropske perspektive 2007-2013. te većeg izvoza, dok se izvoz sada pomalo “zaustavlja”.

Osim toga, i domaća bi se potrošnja kao faktor rasta isto tako mogla smanjiti zbog najava vlade o novim proračunskim rezovima, upozorio je Kovač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *