Zahuktava se prodaja Telekom Slovenije

Prema očekivanjima Slovenije, do kraja godine trebala bi biti jasnija slika o tome ko će biti novi strateški partner odnosno vlasnik 73 posto najjačeg slovena;kog telekom operatera Telekom Slovenije. Tako bi obvezujuće ponude za Telekom Slovenije trebale bi biti predate do kraja ove godine, a najpovoljniji ponuđač bio bi, kako se očekuje, izabran početkom iduće godine.

Najozbiljniji kandidat svakako je Deutsche Telekom, koji je vlasnik Hrvatskog Telekoma, a osim njega tu bi se mogla naći i četiri investiciona fonda dva američka Providence i Bain Capital te dva evropska fonda Apax i Cinven.

Slovencima je, tvrde dobro upućeni izvori, mnogo draži DT kao partner nego investicioni fondovi jer im tako savjetuje i Citigroup. Svima je jasno kako ulazak fondova samo znači osnaživanje profita i nakon kraćeg vremena 3-5 godina izlazak uz maksimalizaciji investicije.

Iako se stanje na tržištu popravilo, te se eko0nomski točak okrenuo prema pozitivi ipak je nerealno očekivanje slovenačke Vlada da će dobiti mnogo veći vrijednost za 73 posto dionica koje prodaje nego što je to sadašnja cijena na berzi. Naime, multiplikator na telekom tržištu danas je 7 puta dobit prema čemu bi vrijednost bila oko 1,6 milijardi eura, dok je tržišna trenutno oko 960 miliona eura. Međutim u ovu matematiku treba svakako uzeti u obzir i obveze kompanije koje iznose, na kraju prošle godine 341 milion eura.

I na kraju, gdje je tu Hrvatski Telekom koji je spominjao kao mogući kupac u ime Deutsche Telekoma. Kako stvari sada stoje, a tvrde izvori, ta opcija nije u igri iako nije u potpunosti isključena. Naime, DT telekome kupuje sam i njima upravlja, pogotovo kada je riječ o velikim nacionalnim telekom operaterima.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.