Neto dobit CGES-a povećana četiti puta

Dodajte komentar

Neto dobit Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u prvih devet mjeseci iznosila je 11.058.641 eura, dok je u istom periodu prošle godine bila svega 2.464.077 eura, prenose Dnevne novine.

Kako tvrde iz CGES-a, prihodi su znatno povećani najvećim dijelom usljed ostvarivanja prihoda po osnovu naknade za korišćenje prenosne mreže za proizvođače električne energije priključene na prenosni sistem u iznosu od 4.644.968 eura.

Cijenu pomenute naknade definiše Regulatorna agencija za energetiku. U periodu od 1. januara do 31. jula godišnja naknada za pokrivanje dijela troškova za angažovanje prenosnog kapaciteta bila je 6.627.754 eura, dok će za period od 1. oktobra do 31. jula naredne godine važiti nove cijene naknede i to 7.766.085 eura.

“Pošto Elektroprivreda ne izmiruje dug nastao po ovoj osnovi, CGES je bio primoran da preduzme pravne radnje protiv EPCG kako bi nadoknadio svoja potraživanja, zajedno sa kamatom i drugim povezanim troškovima. U toku je postupak prinudne naplate potraživanja od EPCG iz 2013. godine u iznosu od 8,9 miliona eura”, istaknuto je u izvještaju o poslovanju CGES-a.

Kako su Dnevne novine ranije objavile akcije CGES-a su počele da rastu nakon što je Hrvatska dala saglasnost za energetski kabl i do danas su oborile rekord u cijeni u posljednje dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *