Francuzi grade luksuzni resort na Skadarskom jezeru

Dodajte komentar

Izgradnja turističkog naselja Porto Skadar Lake u Crnoj Gori, vrijednog 90 miliona eura, trebala bi početi u martu sljedeće godine, dok bi prvi gosti u taj ekskluzivni kompleks trebali doći u maju 2017. godine, najavio je Pobjedi Ivan Zindović, predstavnik kompanije Montenegro Resort koja razvija taj projekt.

Naime, crnogorska vlada je prošle nedelje je usvojila prijedlog odluke o donošenju državne studije za lokaciju Mihailovići na kojoj će se graditi Porto Skadar Lake, čime su stvoreni uslovi da investitor može zatražiti izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinsku dozvolu.

Projekt Porto Skadar Lake finansira francuski preduzetnik Lionel Sonigo koji posluje u regiji dvadesetak godina, a u ekološkom turizmu prvi puta se okušao 2008. godine kada je u Tanzaniji kupio osam hektara zemlje i otvorio Cristal Resort, koji sliči na resort koji želi izgraditi u Crnoj Gori. Ekskluzivno, ekološko turističko naselje biće smješteno na poluostrvu Biški rep koji se nalazi na mjestu gdje se Rijeka Crnojevića uliva u Skadarsko jezero.

Uprkos tome što se nalazi u zoni nacionalnog parka iz Montenegro Resorta tvrde da neće biti u sukobu s okolinom. Planirano je da Porto Skadar Lake ima ukupno 457 ležajeva, 30 luksuznih vila, spa centar, dva restorana, marinu za oko 30 brodova i pijacu na kojoj će lokalno stanovništvo prodavati domaće proizvode, a samo noćenje će koštati 1000 eura. Za racionalno korištenja energije i vode predviđeno je da svaka vila ima vlastitu cisternu za prikupljanje kišnice, sisteme za zagrijavanje vode solarnom energijom, fotonaponske panele i akumulatore za skladištenje električne energije.

“Zamislili smo da to bude najljepši eko-resort na svijetu. Spojićemo luksuz i netaknutu prirodu, jer unikatno Skadarsko jezero svojom ljepotom pruža tu mogućnost. Bogati gosti traže mir kakav pruža Skadarsko jezero, ali se ne žele odreći luksuza, niti da cijelo vrijeme provode u apartmanima. Porto Skadar Lake će im deset mjeseci u godini osigurati odmor u pravoj divljoj ljepoti”, kaže Zindović.

Ulagač planira za građevinske i ostale radove angažovati domaću radnu snagu. “Kada se kompleks otvori u njemu će biti posla za domaću radnu snagu, a prema sadašnjim procjenama otvoriće se oko 200 radnih mjesta”, obećava Zindović.

Lokacija Mihailovići od Cetinja je udaljena 25, a od Podgorice 37 kilometara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *