Facebook sproveo još jedan tajni eksperiment nad korisnicima

Dodajte komentar

Otkriveno je da je Facebook potajno izmijenio news feed 1,9 miliona korisnika prije izbora 2012. godine kako bi korisnici vidjeli više vijesti na tu temu.

Studija koju je sprovela neprofitna novinarska organizacija Mother Jones dovela je do zaključka kako je takav Facebookov potez potencijalno uticao na glasački odaziv za tri posto. Istraživanje je pokušalo dokučiti kako izloženost medijskim pričama koje su dijelili ‘prijatelji’ prije izbora može uticati na nečiju odluku da glasa.

Facebook je rezultate eksperimenta podijelio s nekim stručnjacima, ali tvrdi da nisu predstavljeni javno jer će neki od naučnika objavljivati naučne radove bazirane na rezultatima eksperimenta.

Facebookov je portparol izjavio kako je kompanija 2012. godine testirala news feed korisnika ‘da bi doznala kako će privilegiranje sadržaja kojeg dijele njihovi prijatelji uticati na angažman’, odnosno ‘hoće li biti angažiraniji oko pitanja od javnog interesa’.

– Glasanje je temeljna vrijednost demokratije. Smatramo da je propagiranje građanske participacije bitan doprinos zajednici. – objasnio je.

Neki od korisnika Twittera su tokom vikenda izrazili zabrinutost zbog činjenica da je Facebook sproveo još jedan eksperiment bez njihovog znanja. Iskazali su želju za transparentnošću.

Facebook često dopušta naučnicima da provode istraživanja nad njihovim korisnicima. Primjer je nedavna studija Valentine's Day, koja je istraživala hoće li romantična veza između dvoje korisnika te društvene mreže potrajati. Međutim, ideja da je Facebook manipulisao sadržajem koji korisnici vide izaziva kontroverze.

Otkriće o glasačkom eksperimentu pojavilo se svega četiri mjeseca nakon što je Facebook kritikovan zbog sprovođenja psihološkog eksperimenta nad 700 hiljada korisnika. U sklopu tog eksperimenta, provedenog 2012. godine, Facebook je pojedine korisnike izlagao ‘pozitivnom’, a pojedine ‘negativnom’ sadržaju te onda mjerio njihove emocionalne reakcije – bez njihovog znanja.

Facebookovi eksperimenti vezani uz glasački odaziv nisu ograničeni samo na privilegiranje sadržaja vezanog uz glasanje. Još od 2008. godine Facebook pokušava ‘ohrabriti’ svoje korisnike na glasanje tako što im nudi opciju da se izjasne hoće li glasati, odnosno, jesu li glasači. Pokazalo se da je to povećalo odaziv za 340 hiljada dodatnih glasova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *