SFS: Finansijski sistem stabilan bez povećanja sistemskog rizika

Dodajte komentar

Dvadesetdruga sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali svi članovi Savjeta – guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, ministar finansija Radoje Žugić, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović  i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, održana je danas.

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2014. godine i tekuću situaciju u privredi. U razmatranom dokumentu, istaknuto je da iz međunarodnog okruženja, naročito sa tržišta sa kojima je Crna Gora povezana turizmom, postoje negativna dešavanja koja se mogu odraziti na privrednu aktivnost u Crnoj Gori.

Takođe, ekonomska situacija u zemljama EU nije previše optimistična. Ekonomska aktivnost Eurozone u drugom kvartalu 2014. u odnosu na prvi kvartal 2014. godine je stagnirala (EU28 je ostvarila rast od 0,2%), pri čemu, nijedna od tri najveće članice bloka nijesu ostvarile rast BDP-a. Analiza pokazuje da u domaćem okruženju postoje blagi nagovještaji oporavka i da se u 2014. godini može očekivati pozitivni rast prevredne djelatnosti. Upkos ovim tendencijama,  Savjet je zaključio da postoje rizici, koji mogu uticati da se projektovana stopa BDP-a u potpunosti ne ostvari.  Zabilježen je veći robni deficit za prvih pola godine, što ukazuje na nisku konkurentnost, i posljedično, značajan rizik crnogoreske  ekonomije po tom osnovu.

Bankarski sektor je stabilan. Stanje na tržištu kapitala i osiguranja takođe.

Stanje u fiskalnom sektoru pokazuje pozitivne rezultate u naplati prihoda, ali su tekući rashodi i dalje visoki. Savjet je razmatrao fiskalne rizike, naročito sa aspekta očekivane, povećane investicione potrošnje države i zaključio da se u narednom periodu mora nastaviti sa racionalnom potrošnjom u ovom sektoru. Takođe,  Savjet je podržao strukturne reforme u javnom sektoru, kao način kojim će se dodatno smanjiti fiskalni  rashodi. Savjet je podržao i najavljene mjere planirane fiskalne politike za 2014. godinu kojim se nastavlja politika snaženja fiskalnih prihoda, kroz aktivnosti na suzbijanju “sive” ekonomije. U skladu sa ovakvom politikom, Savjet je podržao aktivnosti na pronalaženju novih izvora finansiranja budžeta, takvih, kojim se neće negativno uticati na rast i konkurentnost privrede.

Savjet je zaključio da je stanje finansijske stabilnosti na adekvatnom nivou i ne ukazuje na povećanje sistemskog rizika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *