Sedam razloga zašto mrzite svoj posao

Dodajte komentar

Svi znamo kako je to osjećati se zarobljenima na poslu koji mrzimo. Svaki dan je borba, od trenutka kad moramo ustati iz kreveta do trenutka kada napustimo kancelariju.

Većinu vremena provedemo strahujući od sljedećeg radnog dana. Sve skupa stvara negativnu atmosferu, koja je loša i za vas i za poslodavca. Prije nego se odlučite na promjenu posla, razmislite zato zapravo mrzite trenutni posao.

Ako znate šta vas zapravo muči, a ne znate kako popraviti situaciju, donosimo nekoliko savjeta:

Ništa vam ne predstavlja izazov

Izazovi dolaze u različitim oblicima. Klijent koji vas konstantno gnjavi predstavlja izazov, ali ne onu vrstu izazova koja vam pomaže da napredujete i usvojite nova znanja i vještine. Ako se povremeno ne nađete pred nekim pozitivnim poslovnim izazovom, ubrzo će vam posao dosaditi.

Pokušajte s nadređenima i kolegama stvoriti neki plan koji će vam pomoći da napredujete. Pokrenite inicijativu na nekom području u kojem niste toliko vješti ili pohađajte predavanja koja će vam pomoći da naučite nešto novo.

Niste zadovoljni platom

Ako ste svjesni da ćete platom jedva pokriti račune, prekovremeni sati u vama će izazvati gorčinu prema poslu i nadređenima. Ponekad je takav problem moguće riješiti jednostavnim razgovorom s nadređenima. Plate su nešto oko čega se može pregovarati, a dobar će poslodavac prepoznati korist koju će imati od zaposlenog koji je zadovoljan uslovima rada.

Osjećate da vas dovoljno ne cijene

Čak i ako ste sasvim dobro plaćeni za posao koji obavljate, osjećaćete se loše ako niko ne primjećuje vaš rad. Ako konstantno napredujete i nadilazite očekivanja, zaslužujete priznanje za svoj trud. Zaposleni ‘cvjetaju’ u radnom okruženju u kojem su njihove zasluge priznate od strane nadređenih i kolega. Rješenje je ponovo u razgovoru. Popričajte s nadređenima i navedite primjere situacija u kojima su vaši rezultati bili bolji od očekivanih, a niko vas nije niti pohvalio zbog toga.

Čini vam se kao da vi i kompanija ne dijelite iste ciljeve

Možda čak i nije stvar samo u ciljevima. Možda se ne osjećate ugodno u toj vrsti korporativne kulture ili vam ne odgovaraju kolege s kojima radite. Struktura i balans tima zaposlenih u kojem se nalazite može imati velik uticaj na vaše zadovoljstvo radnim mjestom. U ovom slučaju eventualno možete tražiti premještaj u drugi tim. Ukoliko to nije moguće, pokušajte pronaći neki zajednički jezik s postojećim. Ako, pak, ni to nije moguće, onda je vrijeme da razmislite o promjeni posla.

Ne osjećate strast prema onome što radite

Strast je ono što motiviše ljude. U perspektivi, posao ne bismo trebali posmatrati kao ‘posao’. Većina ljudi ne radi ono što zaista voli, ali na poslu bi trebale postojati barem neke stvari koje vas vesele. Ako vam na pamet ne pada nijedna pozitivna stvar vezana uz vaše radno mjesto osim plate, jasno je da ste izgubili strast. Pokušajte se podsjetiti što vam je nekad bilo zanimljivo na poslu. Ako nikako ne uspijevate postići barem neku dozu entuzijazma, razmislite o tome što zaista volite i pokušajte od toga napraviti karijeru.

Ne možete napredovati

Ako vam se čini da na trenutnom radnom mjestu ne postoji smjer u kojem bi vaša karijera mogla napredovati, osjećaćete se satjeranima u ćošak i počećete mrzjeti  ono što radite. U tom slučaju pokušajte se s vremenom ‘naoružati’ novim znanjima i vještinama, što će promijeniti vaše zadatke i obveze.

Smatrate da će vam na novom radnom mjestu biti bolje

Postoji mogućnost da mrzite svoj posao čisto zato što mislite kako će vam negdje drugo biti bolje. To je mentalitet zvan ‘na drugom mjestu je trava uvijek zelenija’. Naravno da postoje bolji poslovi s boljom platom, ali to nije dovoljan razlog da mrzite trenutno radno mjesto. Pokušajte na svoje radne obveze gledati u pozitivnom smislu. Umjesto da razmišljate što bi moglo biti bolje, razmislite što je trenutno izvrsno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *