Prihvaćeno šest ponuda za eksploataciju nafte i gasa u Jadranu

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak i Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, saopštili su kako je danas zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju uljikovodika na Jadranu u kojem je prihvaćeno šest ponuda uglednih kompanija, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na tender se prijavilo šest kompanija koje su iskazale interes za ukupno 15 istražnih prostora.

“Riječ je o eminentnim kompanijama u korištenju najsuvremenijih tehnologija koje udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima na svijetu“, rekao je ministar Vrdoljak i naglasio kako će do kraja insistirati na strogoj zaštiti životne sredine.

Konačna odluka Vlade o odabiru ponuđača može se očekivati do kraja godine, a pred kraj prvog kvartala 2015. i potpisi koncesionarskih ugovora sa ponuđačima.

“Hrvatska može i treba biti jedan od lidera u vođenju energetske politike ove regije”, poručio je Vrdoljak i najavio kako se u narednim godinama očekuje i eksploatacija kopna.

Vrdoljak je izjavio kako je u stalnoj komunikaciji s kolegama iz Crne Gore i kako postoji spremnost na zajedničku saradnju na tom području, bez potrebe za stopiranjem pojedinih akata.

Ministar je poručio kako će Hrvatska biti jedan od rijetkih europskih zemalja koja će izvoziti plin i kako će samim time moći upravljati energetskom politikom ovog dijela Evrope.

“Hrvatska će pomoći susjedima u snabdijevanju energentima i diverzifikaciji u izvorima, a time i sigurnosti u snabdijevanju. Imaćemo najjeftiniju cijenu energenata u ovom dijelu Evrope”, rekao je Vrdoljak i dodao kako će se time povećati hrvatska konkurentnost s obzirom na cijenu energije.

Barbara Dorić, direktorica Agencije, izjavila je kako od sutra kreće evaluacija ponuda i kako se, dok se s evaluacijom ne završi, imena ponuđača i lokacije istražnih polja neće iznositi u javnost. Dorić je izjavila kako se sljedeće godine očekuje već drugo nadmetanje.

Agencija za ugljikovodike do sada je uprihodovala 15 miliona kuna (2 miljuna eura) od otkupa prava na korištenje podataka za eksploataciju. U istražnom razdoblju jedan istražni prostor zahtijevaće investiciju od 100 miliona eura. Taj unos stranog kapitala u zemlju trebao bi se ostvariti u narednih pet godina i uticati na makroekonomske komponente u zemlji, kazala je Dorić.

Početkom eksploatacije kreće podjela proizvodnje u kojoj državi ide 55 posto, a investitoru 45 posto ukupnih prihoda od nafte i gasa iz hrvatskog dijela Jadrana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *