Pravila kod traženja posla koja smijete prekršiti

Dodajte komentar

Jedino pravilo kod pisanja CV-a od kojeg nikako ne smijete odstupiti je gramatički i pravopisno korektan CV. Ostala su pravila nešto fleksibilnija i mogu se učiniti izuzeci:

Pravilo br. 1. – Biografiju napišite na jednoj stranici
Izuzetak: Ako tražite posao, a imate visoko obrazovanje, usavršavanje i više od pet godina radnog iskustva, tada vam jedna stranica možda jednostavno neće biti dovoljna.

Pravilo br. 2. – Izbjegavajte slanje biografija u fancy formatu
Izuzetak: Ako se prijavljujete na natječaj za kreativno radno mjesto, poput dizajnera i sl. tada je u redu poslati biografiju jedinstvenog dizajna i formata.

Pravilo br. 3. – Nemojte se prijavljivati za posao za koji nemate traženo iskustvo
Izuzetak: Poslodavci se vrlo često povode za intuicijom kada zapošljavaju novog radnika, pa ako mislite kako imate ličnost kojom ćete se istaknuti tada pošaljite molbu u svakom slučaju.

Pravilo br. 4. – Pripremite govor o sebi i svojim kvalitetama
Izuzetak: Kada vam poslodavac kaže: „Recite nešto o sebi“, tada odgovor prilagodite situaciji i poziciji za koju aplicirate. To je mnogo bolje nego ponoviti ono što ste pripremili ili što piše u biografiji.

Pravilo br. 5. – Nikad nemojte reći ništa negativno o bivšem poslodavcu
Izuzetak: Ako su negativni detalji činjenično stanje i objektivno tsčni tada ih možete iznijeti, npr. ako ste napustiti posao u vrlo kratkom roku jer je bivši šef ulazio u vašu privatnost i sl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *