Osiguranje imovine i lica u Crnoj Gori: Skuplja dara nego mjera

Dodajte komentar

Iako u našoj zemlji danas postoji jedanaest osiguravajućih kuća, građani rijetko osiguravaju sebe, svoje najbliže i svoju imovinu. Zašto životna osiguranja u Crnoj Gori zaostaju iza neživotnih? Tržište osiguranja direktno zavisi od stepena ekonomske razvijenosti i nivoa životnog standarda stanovništva, uvjeren je Boris Šaban, direktor Udruženja „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“, piše Pobjeda.

No i pored toga Crnogorci su (bar dosad) rijetko osiguravali sebe, svoje najbliže i svoju imovinu. To najbolje, svakako, govori podatak da prosječni građanin ove zemlje za osiguranje troši 117,9 eura (u zemljama Evropske unije prosjek za 2012. je bio čak dvije hiljade eura). Dakle, što se tiče evropskog prosjeka zaostajemo, ali smo „osiguraniji“ od mnogih bivših jugoslovenskih republika.

Trošak

Naravno, i Crnogorci znaju što i Evropljani – da je trošak osiguranja više nego zanemarljiv u odnosu na rizike koje pokriva. Pa zašto osiguravamo samo ono što moramo, zašto mislimo da će nesreće i rizici zaobići baš nas? Ovo su pitanja kojima se bavi naša današnja tema. I naši sagovornici iz osiguravajućih kuća.

Životno osiguranje

I odmah da kažemo: ako postoji danas oblast kojoj tako dobro pristoji ona narodna mudrost – skuplja dara nego mjera, onda je to oblast osiguranja. Nažalost, životna osiguranja u Crnoj Gori značajno zaostaju iza neživotnih. Zašto – pitali smo Borisa Šabana, direktora Udruženja „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“. On najprije podsjeća da je procenat učešća životnog osiguranja u prošloj godini u ukupnoj premiji osiguranja bio svega 14,94 odsto. Razlozi su, prema njegovom mišljenju, više nego jasni: nizak standard i nedovoljno razvijena svijest o potrebi osiguranja.

Šaban nam je saopštio i vijest koja će obradovati mnoge – ne očekuje se skoro povećanje cijena osiguranja od autoodgovornosti.

Unika

A iz Unika osiguranja, koja je svoje aktivnosti na crnogorskom tržištu počela 2008, kažu da su građani Crne Gore sve više svjesni da tim činom štite i sebe i svoju imovinu i porodicu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *