Najstarija banka skinuta s berze

Dodajte komentar

Trgovanje akcijama najstarije banke na svijetu, italijanske grupacije Monte dei Paski di Sijena (BMPS), obustavljeno je danas. To je učinjeno nakon velikih gubitaka koje je banka pretrpjela nakon što je saopštila da razmatra uvećanje kapitala.

Trgovanje je prekinuto po otvaranju milanske berze, pošto su dionice treće po veličini italijanske banke potonule 2,71 odsto, prenosi Frans pres.

Banka je poručila da razmatra povećanje kapitala, budući da su rezultati stres testova Evropske centralne banke (ECB) pokazali da joj nedostaje kapital u visini od 2,1 milijarde eura.

BMPS navodi da je u pregovorima sa italijanskim vlastima o eventualnom povećanju kapitala, dodajući da razmatra i opciju prodaje dijela imovine da bi popravila finansijsku situaciju.

Pored BMPS, još osam italijanskih kreditora palo je na stres testovima ECB, čiji je cilj da se utvrdi kako bi banke podnijele novu finansijsku krizu. Ishod stres testova je, međutim, izazvao ozbiljne kritike zvaničnika centralne banke Italije, koji su parametre regulatornih testova okarakterisali kao “nerealno stroge” prema italijanskim bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *