Kako se dobija pravo na kupovinu LaFerrarija

Dodajte komentar

Novac može kupiti skoro sve, a ušetati u salon egzotičnog proizvođača automobila i naručiti neki od njihovih modela zasigurno ne bi trebalo predstavljati problem osobi s dovoljno sredstava na bankovnom računu ? Ne baš sasvim. Ne kada je u pitanju Ferrari.

Politika te kompanije nešto je drugačija, bar kada se radi o najskupljem modelu u ponudi, hibridnom LaFerrariju s ukupnom snagom od 950 KS i proizvodnjom ograničenom na 499 primjeraka.

S obzirom na to da je potražnja kod ovakvih ekskluzivnih serija često višestruko veća od ponude, što dokazuje i primjer navedenog automobila za koji je nakon službenog predstavljanja javnosti u Ženevi 2013. godine primljeno 1000 zahtjeva zainteresovanih kupaca u svega tri dana, nastaju problemi. A glavni problem bio je u tome što su već svi bili rasprodati, pa je onima koji su ostali praznih ruku samo preostalo razmotriti opcije iz McLarena ili Porschea. Kako je Ferrari sastavio listu individualaca koji su dobili pravo na kupovinu LaFerrarija? Za početak, važno je biti među prvima, iako ni to ne jamči mjesto na listi.

Jedan od odabranih srećnika bio je Robert Herjavec, poduzetnik i medijska ličnost (Dragons’ Den, Shark Tank) rodom iz Varaždina. Herjavec, koji trenutno živi s porodicom u Kanadi, za Wired je objasnio kako potencijalni kupac LaFerrarija u svojoj garaži mora imati minimalno pet drugih modela kompanije kako bi uopće ušao u uži krug. On je tu provjeru prošao s odličnim, budući da je ponosni vlasnik Testarosse, 599 GTO, 599 Aperte, 458 Italije i FF-a, a uskoro očekuje dolazak 458 Speciale i doista rijetke F60 Americe.

Kako je lista ljudi s tolikim brojem Ferrarija iznenađujuće dugačka, potrebne su dalje mjere za eliminaciju zainteresovanih. Ono što se traži svojevrsna je odanost marci i strast koju kupac pokazuje prema Ferrarijevim proizvodima i uslugama. Potrebno je biti dio tima, a što to tačno znači ostaje misteriaj nama koji takvo nešto ne možemo priuštiti.

Slatka je to igra sa živcima jer nikada niste sto posto sigurni da ste na popisu onih koji će moći naručiti ultimativni Ferrarijev model. Čak i ako saznate da jeste, stvari se mogu brzo promijeniti, objašnjava Herjavec. Kupac LaFerrarija nema pravo na premišljanje i vaganje je li donio ispravnu odluku, već mora jako cijeniti pravo da izdvoji milion dolara za nešto što je puno više od običnog automobila i to mora biti jasno čelnicima koji sastavljaju popis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *