Da li jedan tvit može promijeniti poslovni status?

Dodajte komentar

Pravnik i ekspert za upravljanje karijerom, Alison Monahan, pronašla je interesantan način kako da zaposli perspektivnog diplomiranog pravnika, za projekat za koji ona i njen poslovni partner nisu imali vremena. Rješenje njihovog problema, bio je jedan tvit. U roku od nekoliko minuta, uslijedio je potvrdan odgovor na njihov zahtjev, a potom je sklopljen i poslovni ugovor.

Prema mišljenju Alison Monahan, postoji nekoliko korisnih savjeta kako da koriste Twitter i druge društvene mreže, da izgradite i proširite svoju profesionalnu mrežu.

1. Pokažite malo svoje ličnosti. Ljudi su često u strahu da će reći nešto glupo ili neprimjereno, na nekoj od društvenih mreža, zbog čega će kasnije trpjeti njihova karijera. Savjet je da ne postavljate ili komentarišete ništa što ne biste voljeli da vidi vaša porodica ili potencijalni šef. Ipak, i dalje imate dovoljno prostora da budete ’stvarna ličnost’, sa ambicijom da prikažete ono što je najbolje u vezi sa vama, a izbjegnete ono što je vaša slabost ili mana. ’Marketing 101’ predlaže da poslodavci zapošljavaju ljude koje poznaju, koji im se dopadaju i u koje imaju povjerenja. Dakle, time što govorite malo više o sebi, van okvira poslovnih sposobnosti, dozvoljavate ljudima da vas bolje shvate i da upoznaju neke druge dijelove vaše zanimljive ličnosti.

2. Pomjerite svoj odnos ka ’stvarnom životu’. Online komunikacija je odlična, ali je njena najveća prednost, zapravo, u omogućavanju offline konekcije među ljudima. Ukoliko ste poslodavac, pozovite potencijalnog ’online kandidata’ na razgovor uz kafu, ili mu dajte prostora da on sam to učini i predloži vam viđanje radi detaljnijih informacija i građenja bližeg odnosa. Ako ste, međutim, neko ko je u potrazi za poslom, ne libite se da pitate kad god imate priliku, jer na taj način brže širite vašu poslovnu mrežu.

3. Laskajte. Twitter je odličan za ovu vrstu laskanja drugima, s obzirom na to da svako voli kada se njegov sadržaj ritvituje u pozitivnom kontekstu. Ukoliko imate ’target metu’, počnite da govorite lijepe stvari o njoj, koristeći simbol ’@’ i username osobe čiju pažnju nastojite da privučete. Dok ne probate, ne možete znati da vam jedan prijatan komentar, tvit ili e-mail poruka neće otvoriti vrata kao novim, potencijalnim poslovnim ponudama i uspjesima.

Ne oklijevajte da budete aktivni na određenim društvenim mrežama, jer su one, danas, najlakše i najpogodnije mjesto započinjanja i građenja kontakta sa ljudima iz bilo koje sfere života. Potrudite se da zračite pozitivnom energijom i mudrim mislima, kako biste sebe prikazali u najboljem svijetlu!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *