Branson ne odustaje od svemirskog turizma

Dodajte komentar

Milijarder Richard Branson kaže da će nastaviti svoj projekt svemirskog turizma, uprkos nesreći u kojoj je letjelica njegove grupe Virgin Galactic eksplodirala na probnom letu u Kaliforniji, pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi teško povrijeđen.

„Svemir je opasan, ali vrijedan truda. Istrajaćemo i nastaviti dalje“, napisao je britanski milijarder na internet stranici kompanije, dodajući da je „šokiran i tužan“ nesrećom u petak nad pustinjom Mojave.

U padu svemirskog broda SpaceShipTwo koji je za Bransona bio znak nade da će svemir postati dostupan široj javnosti, jedan je pilot poginuo, a drugi je teško ozlijeđen. Zvaničnici Nacionalne uprave za vazuhoplovni saobraćaj pokrenuće istragu koja će vjerovatno potrajati danima.

To je druga svemirska nesreća u nedjelju dana, nakon eksplozije rakete Antaresa koja je hranu i opremu trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu, svjedočeći o opasnostima povezanim s istraživanjem svemira. U svemirskom brodu SpaceShipTwo bila su dva pilota, a mogao je primiti šest putnika.

Radi se o komercijalnoj varijanti prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dostigao granicu svemira i danas je dio stalne postave nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira u Vašingtonu.

Više od 800 ljudi je već platilo ili dalo depozit za let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, koje košta 200.000 dolara, a među njima su i američki glumci Ashton Kutcher i Leonardo DiCaprio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *