Ne vjeruju koliko je benzin jeftin

Dodajte komentar

Prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama je toliko iznenađujuć da mnogi odlučuju da ga slikaju i podijele na društvenim mrežama. Cijena galona (3,8 litara) benzina pala je na ispod tri dolara.

“Ovo je zaista nevjerovatno. Ja sam pomalo šokiran”, izjavio je glavni analitičar za naftu u konsultantskoj firmi “Oil Prajs Informejšn Servis” Tom Kloza, a prenijela agencija AP.

Prosječna cijena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila 2,99 dolara za galon (oko 73 dinara za litar), što je prvi put u posljednje četiri godine da je cijena galona pala ispod tri dolara.

Benzin je u SAD sada jeftiniji od mlijeka, čija ceijna iznosi 3,73 dolara za galon. Prosjek cijene mleka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosječne cijene benzina po prvi put od 2011. godine.

Kad je u decembru 2010. cijena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa pošto je globalna tražnja nafte i benzina rasla uslijed rasta standarda u razvijenim dijelovima svijeta i političke krize na naftom bogatom Bliskom Istoku.

Tražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo, naftne kompanije eksploatišu nove izvore nafte, dok su zemlje sa Bliskog Istoka nastavile da snabdijevaju svijet “tečnim zlatom” kao i ranije.

Usljed sezonskih kolebanja i drugih faktora će cijena benzina u SAD vjerovatno uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosječna cijena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sljedeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.

Cijena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posljedica velike ponude i slabe tražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto, dok je tražnja slabija od očekivane usljed sporog rasta globalne privrede.

Zahvaljujući padu cijene benzina sa prošlogodišnjeg proseka od 3,51 dolara za galon, prosječno američko domaćinstvo će uštedjeti oko 50 dolara mjesečno. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *